😮 Zľavy až 50% na tisíce produktov! Len do pondelka prebiehajú Dni Môjkoberec!

Ak vybrať podlahovú lištu: Sprievodca pre každého

 Aktualizované:

Vyberať podlahovú lištu môže byť trochu ako vyberať nový kúsok oblečenia. Áno, máte svoju milovanú podlahu, ktorá vyzerá skvele, ale teraz potrebujete ten správny "doplnok" - podlahovú lištu, ktorá všetko pekne dotvorí. A pretože vieme, že nie každý je interiérový dizajnér, pripravili sme pre vás jednoduchý sprievodca, ako na to.

Svetlá podlaha a tmavé lišty: Kúzlo vysokých stropov a vzdušných priestorov

Máte doma vysoké stropy a veľké, vzdušné miestnosti? Potom môžete staviť na kombináciu svetlej podlahy a tmavých líšt. Tmavé lišty dokážu strop opticky znížiť a miestnosť krásne orámovať. Navyše, tmavé lišty môžu fungovať ako výrazný dizajnový prvok, ktorý dodá vášmu interiéru šmrnc a eleganciu.

Predstavte si to ako obrázok v rámčeku. Svetlá podlaha je plátno, tmavé lišty sú rám. Všetko sa krásne prepojí a miestnosť bude pôsobiť ucelene a štýlovo.

Svetlá podlaha a tmavé lišty

Tmavá podlaha a svetlé lišty: Optické triky pre malé a nízke miestnosti

Ak máte menšiu miestnosť s nízkym stropom, zvážte opačný prístup – tmavú podlahu a svetlé lišty. Svetlé lišty opticky zväčšia priestor a dodajú miestnosti ľahkosť. Je to ako dať miestnosti malý "face-lift".

Svetlé lišty vytvoria dojem, že steny pokračujú ďalej, než v skutočnosti sú.

Tmavá podlaha a svetlé lišty

Klasika nikdy nesklame: Lišty v rovnakom dekore ako podlaha

Pre tých, ktorí si cenia klasiky a nechcú príliš experimentovať, je tu tradičná voľba – lišty v rovnakom dekore ako je podlaha. Táto voľba je stávkou na istotu a nikdy nesklame. Podlahové lišty zladené s podlahou vytvoria harmonický a jednotný vzhľad, ktorý bude vždy pôsobiť elegantne a sofistikovane.

Je to ako obľúbená čierna v šatníku - vždy sa hodí a nikdy nevyjde z módy.

Lišta v rovnakom dekore ako podlaha

Typy podlahových líšt

Lišty SLK50 - najobľúbenejšie

Lišty SLK50 sú bestsellermi k podlahám. Poskytujú výraznejšie orámovanie a sú perfektné na kombináciu najmä s PVC alebo tvrdými podlahami. SLK50 dodá vášmu domovu trochu starosvetského kúzla a elegancie, navyše umožňuje pretiahnuť lištou kábel špeciálnym kanálikom v zadnej časti lišty, takže si môžete ušetriť námahu s úpravou domácej elektroinštalácie. K lištám SLK50 sa navyše vyrábajú aj tzv. komponenty, teda koncovky, spojky, rohy a kúty, teda drobné doplnky v rovnakom dekore, vďaka ktorým zvládne inštaláciu týchto líšt aj laik. Lišty SLK50 majú veľmi širokú škálu farieb a sú tak obľúbené, že sme ku každej našej podlahe rovno napárovali zodpovedajúcu farbu tejto lišty, kde sa Vám po zadaní rozmeru podlahy automaticky spočíta jej množstvo. Neveríte? Tak to vyskúšajte.

Lišta SLK50

Lišty s HDF jadrom - kvalita za dobrú cenu

Ak hľadáte lišty, ktoré sú odolné a zároveň cenovo dostupné, lišty s HDF jadrom sú skvelou voľbou. HDF (high-density fibreboard) je materiál, ktorý je pevný, odolný voči vlhkosti a zároveň ľahko opracovateľný. HDF lišty sa vyrábajú obvykle v drevených či jednofarebných dekóroch. Pretože k nim neexistujú komponenty, v rohoch ich treba odrezať pod uhlom 45 stupňov a napojiť na seba.

Lišta HDF

No products available in this feed.

No products available in this feed.

Mäkčené pásky-lišty - najjednoduchšie riešenie

Pre naozaj jednoduchú a rýchlu inštaláciu sú tu mäkčené pásky-lišty, ktoré sú navyše často samolepiace. Sú perfektné pre tých, ktorí chcú rýchle riešenie bez nutnosti vŕtania alebo lepenia. Stačí len odlepiť ochrannú fóliu a pásku prilepiť tam, kde potrebujete. Je to rýchle, jednoduché a efektívne riešenie.

Samolepiaca lišta

Lišty TL55 ku kobercom a PVC

Precijen sa voláme Môjkoberec, takže aby sme boli komplexní, uvádzame tu aj riešenie najčastejšie používané pre metrážne koberce, avšak niekedy sa využívajúce aj k PVC. Lišty TL55 sú ideálne pre tých, ktorí hľadajú moderný a čistý vzhľad. Sú relatívne nenápadné, ale napriek tomu dostatočne robustné, aby zvládli ochranu stien a podlahy. Tieto lišty sú skvelé pre minimalistické interiéry, kde chcete, aby lišty nenápadne zapadli do celkového dizajnu miestnosti. Plastová lišta sa nalepí na stenu a potom sa do nej vsunie prúžok koberca alebo PVC.

Lišta TL55

Záverom

Výber podlahovej lišty nemusí byť žiadna veda. Stačí sa zamyslieť nad tým, aký efekt chcete dosiahnuť a aký štýl je vám najbližší. Či už sa rozhodnete pre tmavé lišty k svetlej podlahe, svetlé lišty k tmavej podlahe, alebo klasiku, hlavné je, aby sa vám to páčilo a cítili ste sa doma dobre. Čo sa týka samotnej inštalácie, lišty sa dajú buď nalepiť, alebo privŕtať. Prečítajte si viac o tom, ako lišty nainštalovať.

Pozrite sa na ponuku podlahových líšt 

Súvisiace články z kategorie PVC a lino

Čo je to linoleum? Prírodná voľba pre vašu podlahu

Čo je to linoleum? Prírodná voľba pre vašu podlahu

 

Linoleum je ekologická podlahová krytina, ktorá je šetrná k životnému prostrediu a ľahko sa udržuje. Vďaka svojej odolnosti a praktickým vlastnostiam sa hodí do rôznych typov priestorov, vrátane domácností aj komerčných objektov. Oproti PVC je trvácnejšie a ponúka prirodzené antibakteriálne vlastnosti.
Čítať viac
Na čo sú vyrovnávacie (prechodové) lišty a ako ich vybrať?

Na čo sú vyrovnávacie (prechodové) lišty a ako ich vybrať?

 

Vyrovnávacie lišty sú takí hrdinovia v pozadí, ktorí zaisťujú, že prechody medzi podlahami sú hladké, bezpečné a vyzerajú skvele. Okrem toho chránia hrany podlahy pred poškodením a zvyšujú jej životnosť. Stačí si len vybrať správny materiál a farbu, aby lišta perfektne zapadla do vášho interiéru a splnila svoju úlohu.
Čítať viac
Ako nainštalovať podlahové lišty

Ako nainštalovať podlahové lišty

 

Tu sa dozviete, ako nainštalovať podlahové lišty, vrátane potrebných nástrojov a základných krokov na dosiahnutie profesionálneho výsledku.
Čítať viac