😮 Zľavy až 50% na tisíce produktov! Len do pondelka prebiehajú Dni Môjkoberec!

Vonkajšie koberce: Ako vybrať ten pravý pre váš balkón, terasu, pergolu či záhradu

 Aktualizované:

Máte krásny balkón, terasu alebo záhradu a premýšľate, ako im dodať ešte viac šmrncu a pohodlia? Možno ste už počuli o outdoorových (vonkajších) kobercoch, ale stále váhate, či je to tá správna voľba. Nebojte sa, nie ste v tom sami! Pripravili sme pre vás sprievodcu svetom vonkajších kobercov, ktorý vám pomôže vybrať ten pravý a poradí, ako sa oň starať.

O vonkajších kobercoch

Prečo si zaobstarať outdoorový koberec?

  • Štýl a komfort: Premýšľajte o outdoorovom koberci ako o módnom doplnku vonkajšieho priestoru. Dáva vám možnosť zmeniť vzhľad vášho balkóna či terasy počas chvíľky. A navyše, kto by nechcel chodiť bosky po príjemnom koberci, aj keď je vonku?
  • Odolnosť voči prírodným živlom: Tieto koberce sú navrhnuté tak, aby odolali všetkému, čo na ne matka príroda hodí – od slnečného žiarenia cez dážď až po nečakaný útok kŕdľa holubov. No, možno nie úplne všetkému, ale rozhodne si vedú lepšie ako staré deky.
  • Jednoduchá údržba: Outdoorové koberce sú nielen odolné, ale aj ľahko čistiteľné. A to je niečo, čo ocení každý, kto niekedy omylom prevrhol pohár limonády alebo mal nešťastné stretnutie s blatom.
Prečo si zaobstarať vonkajší koberec

Aké sú najlepšie materiály pre outdoorové koberce?

  1. Polypropylén: Tento materiál je kráľom medzi outdoorovými kobercami. Je odolný voči vode, plesniam a UV žiareniu. Navyše je ľahký a ľahko sa čistí. Stačí ho len postriekať hadicou a nechať uschnúť.
  2. Polyester: Polyesterové koberce sú tiež skvelou voľbou. Sú mäkké na dotyk, odolné a farebne stále. Navyše sú často vyrobené z recyklovaných materiálov, takže môžete mať dobrý pocit, že ste urobili niečo pre planétu.
  3. Juta a sisal: Ak hľadáte prírodné materiály, jutové a sisalové koberce sú to pravé. Sú ekologické a dodajú vášmu priestoru rustikálny šarm. Ale pozor, nie sú tak odolné voči vode ako syntetické materiály.
Aké sú materiály vonkajších kobercov

Ako vybrať ten správny koberec?

Veľkosť a tvar:

Veľkosť koberca by mala korešpondovať s veľkosťou priestoru, prípadne s použitým nábytkom. Koberec k jedálenskému stolu by mal zaistiť pohodlné odsunutie stoličiek, mal by teda presahovať okraje stola aspoň o 70 cm. K sedačke či kreslám voľte koberec, ktorý bude zasahovať k okrajom predných nôh nábytku, alebo bude mierne zasahovať pod nábytok.

Kruhový koberec potom môžete využiť k dvojici kresielok, bude k nemu skvele ladiť okrúhly odkladací stolík. Pokiaľ vyberáte koberec na menší balkón, vyberte taký rozmer, ktorý pokryje veľkú časť priestoru, opticky ho tak zväčšíte. Buďte kreatívne, koberce môžete vzájomne kombinovať či vrstviť.

Dizajn a farba:

Exteriér môže korešpondovať s interiérom, stane sa tak pokračovaním hlavného priestoru - farby a štýl zodpovedajú a vzájomne sa dopĺňajú. Vonkajší nábytok máva často šedú farbu, nebojte sa v tomto prípade priestor rozsvietiť kobercom s výraznejšími farbami či vzormi. K drevenému nábytku budú skvelým doplnkom koberce vyrobené z prírodných materiálov, akým je juta alebo sisal. Dizajn týchto kobercov ponúka nápadité väzby a vzory. Veľa kobercov v našej ponuke je obojstranných, takže je možné design meniť podľa nálady.

Kreativite sa medze nekladú, vonkajšie koberce ponúkajú veľké množstvo farebných odtieňov a štýlov, pokiaľ ich vhodne doplníte ďalšími textíliami a doplnkami, vytvoríte si unikátny vonkajší priestor presne podľa svojich predstáv.

Ako si vybrať vonkajší koberec

Ako čistiť outdoorový koberec?

  • Pravidelné čistenie: Pravidelne vysávajte a zametajte nečistoty, aby ste zabránili ich hromadeniu. Pokiaľ je koberec znečistený, použite hadicu a jemné mydlo. Stačí koberec postriekať vodou, naniesť mydlo a jemne kefovať. Potom opláchnite a nechajte uschnúť na vzduchu.
  • Riešenie škvŕn: Pokiaľ sa na koberci objaví škvrna, riešte ju okamžite. Použite mäkkú kefu a jemné mydlo alebo čistiace prostriedky na koberce. Nastriekajte čistič na oblasť so škvrnou, nechajte ho chvíľu pôsobiť a potom navlhčeným. handričkou krúživými pohybmi pomaly škvrnu odstraňujte. Nikdy nepoužívajte agresívne chemikálie, ktoré by mohli poškodiť materiál.
  • Zimná údržba: Pokiaľ žijete v oblasti, kde sú silné zimy, odporúčame koberec na zimu upratať. Stačí ho zrolovať a uskladniť na suchom mieste. To predĺži jeho životnosť a udrží ho v perfektnom stave. Keď ho vonku necháte, nič sa nedeje – všetky vonkajšie koberce sú vybavené odolnosťou proti mrazu a snehu.
Ako čistiť vonkajší koberec

Záverom

Outdoorové koberce sú skvelým spôsobom, ako dodať vonkajšiemu priestoru štýl, komfort a trochu tej domácej pohody. Či už si vyberiete akýkoľvek materiál, tvar alebo farbu, hlavné je, aby ste sa cítili dobre.

Takže neváhajte, vyberajte a premeňte svoj balkón, terasu alebo záhradu na oázu pokoja a pohody. A pamätajte, že život je príliš krátky na to, aby sme ho trávili na tvrdých a nekomfortných povrchoch!

Záverom o vonkajších kobercoch
Pozrite sa na všetky vonkajšie koberce

Súvisiace články z kategorie Aladinov radca

Ako vybrať podlahovú lištu: Sprievodca pre každého

Ak vybrať podlahovú lištu: Sprievodca pre každého

 

Výber podlahovej lišty je kľúčovým krokom pri dokončovaní interiéru, ktorý môže výrazne ovplyvniť celkový vzhľad miestnosti. Zvážte, či chcete opticky zväčšiť alebo zmenšiť priestor, a vyberte lišty v kontrastnej alebo rovnakej farbe ako podlaha, aby zodpovedali vášmu dizajnovému zámeru.
Čítať viac
Ako sa starať o čistiace zóny: Udržujte ich dlho pekné a funkčné

Ako sa starať o čistiace zóny: Udržujte ich dlho pekné a funkčné

 

Čistiace zóny pomáhajú udržať interiér čistý a suchý, ale pre ich dlhú životnosť je potrebná pravidelná údržba, ako je vysávanie, umývanie a hĺbkové čistenie. Každý typ materiálu, od kobercov po gumové a hliníkové rohože, vyžaduje špecifickú starostlivosť. Pravidelná kontrola a opravy poškodených častí zaistí, že čistiaca zóna zostane dlho funkčná a estetická.
Čítať viac
Ako sa starať o kobercové štvorce

Ako sa starať o kobercové štvorce

 

Kobercové štvorce sú skvelou voľbou pre útulné a štýlové priestory. Pravidelne ich vysávajte, rýchlo odstraňujte škvrny a raz ročne ich dôkladne čistite, aby vyzerali skvele. Chráňte ich pred slnkom a ťažkým nábytkom, a vaša podlaha vám vydrží dlho as úsmevom!
Čítať viac