😮 Zľavy až 50% na tisíce produktov! Len do pondelka prebiehajú Dni Môjkoberec!

Čo je to čistiaca zóna a ako ju správne vybrať a udržiavať

 Aktualizované:

Čistiaca zóna je dôležitou súčasťou každého vstupného priestoru, ktorá pomáha udržiavať domov alebo kanceláriu čisté. Zabraňuje vnášaniu nečistôt, vody a prachu dovnútra budovy.

Jedná sa o špeciálne navrhnutú časť podlahy, ktorá slúži na odstránenie nečistôt a vlhkosti z obuvi. O čistiacej zóne môžete premýšľať ako o takej veľkej rohožke pri vstupe, ktorá trochu pripomína koberec a má posilnenú odolnosť a záťažovosť. Pripravili sme pre vás krátky návod, ako čistiacu zónu vybrať, nainštalovať a udržiavať.

Prečo by som mal chcieť čistiacu zónu a pre koho je vhodná

Tu je niekoľko situácií a typov obytných priestorov, kde by sme odporučili zvážiť obstaranie čistiacej zóny:

  1. Rodinné domy:

    Vstupné priestory a predsiene - Rodinné domy často majú hlavné vstupy a vedľajšie vchody, kde je inštalácia čistiacej zóny veľmi užitočná. Pomáha zachytiť nečistoty a vlhkosť, ktoré prinášajú členovia rodiny a návštevy.

    Garáže a spojovacie chodby - Veľa domov má vstupy z garáží alebo spojovacie chodby, kde môže byť čistiaca zóna tiež veľmi užitočná.

  2. Byty a bytové domy:

    Hlavné vstupné haly - Čistiaca zóna môže byť inštalovaná pred vstupnými dverami do jednotlivých bytov alebo v hlavných vstupných halách bytových domov, aby sa minimalizovalo zanášanie nečistôt do spoločných priestorov a jednotlivých bytov.

  3. Domy s domácimi miláčikmi:

    Priestory pre miláčikov - Ak máte doma psy alebo mačky, čistiaca zóna pri vstupoch z vonku alebo v miestnostiach, kde sa maznáčikovia pohybujú, môže pomôcť zachytiť nečistoty z ich labiek.

  4. Domy na vidieku alebo v prírode:

    Vstupné priestory - Domy umiestnené v prírodných oblastiach, kde je vyššia pravdepodobnosť zanášania blata a iných nečistôt, budú mať z čistiacej zóny veľký prospech.

  5. Rodiny s deťmi:

    Hlavné vstupy a zadné dvere - Deti často prinášajú do domu nečistoty z vonkajších hier. Čistiaca zóna môže pomôcť udržať interiér čistý a znížiť množstvo prachu a nečistôt.

  6. Moderné domy s otvorenými konceptmi:

    Vstupné haly a obývacie priestory - Pri domoch s otvoreným konceptom je obzvlášť dôležité mať čistiacu zónu v blízkosti vstupu, aby sa nečistoty nerozšírili do ďalších častí domu.

Komerčné účely:

Mimo rezidenčné a rodinné domy sú čistiace zóny spravidla nevyhnutnou súčasťou komerčných a kancelárskych budov, obchodných centier a obchodov, hotelov a reštaurácií, verejných a administratívnych budov, škôl a škôlok, zdravotníckych zariadení alebo športových a rekreačných centier.

Čistiaca zóna

Ako vybrať čistiacu zónu

Zváženie umiestnenia

Pri výbere čistiacej zóny je dôležité zvážiť, kde bude umiestnená. Zóna by mala byť dostatočne veľká, aby ľudia mali dostatok priestoru na očistenie obuvi pri vstupe. Odporúča sa, aby čistiaca zóna mala dĺžku aspoň 3 – 4 kroky, čo zaistí, že väčšina nečistôt bude zachytená. Čo sa týka šírky, odporúčame mať aspoň dvojnásobok šírky vstupných dverí.

Typ čistiacej zóny

Existuje niekoľko typov čistiacich zón, ktoré môžete zvoliť podľa svojich potrieb:

  • Vonkajšie rohože : Sú navrhnuté pre umiestnenie pred vstupnými dverami a zachytávajú hrubé nečistoty a blato.
  • Vnútorné rohože : Sú umiestnené vo vnútri budovy a zachytávajú jemnejšie nečistoty a vlhkosť.
  • Kombinované rohože: Spájajú vlastnosti vonkajších a vnútorných rohoží a poskytujú komplexnú ochranu.

Materiál

Materiál čistiacej zóny by mal byť odolný a ľahko udržiavateľný. Medzi bežne používané materiály patria:

  • Guma: Odolná a ľahko čistiteľná, vhodná pre vonkajšie rohože.
  • Kobercový materiál: Pohodlný a esteticky príjemný, vhodný pre vnútorné rohože.
  • Hliník a kefové vlákna: Efektívne pri odstraňovaní nečistôt, vhodné pre kombinované rohože.
Čistiaca zóna

Na základe akých parametrov vyberať?

Trieda záťaže (odolnosť)

Pri výbere čistiacej zóny vyberajte tak, aby jej odolnosť bola dostačujúca pre spôsob použitia, ktorý pre ňu plánujete. Odolnosť kobercov a rohoží sa všeobecne udáva číslom, ktoré sa nazýva trieda záťaže, ktoré obsahuje 2 číslice. Čím vyššie číslo, tým odolnejší materiál. Do domácnosti budú postačovať čísla začínajúce číslicou 2, na komerčné účely sa pozrite na zóny začínajúce číslicou 3 a pre priemyselné využitie hľadajte označenie začínajúce číslicou 4.

Druhé číslo sa pohybuje v rozpätí 1–3 a čím je vyššie, tým vyššie je odolnosť.Napr. záťažová trieda 21 – prvá dvojka nám hovorí, že je určená pre domácnosť a jednička, že sa jedná o základnú záťažovosť (jedná sa teda o najnižšiu úroveň záťaže). 23 znamená záťažový materiál určený pre domácnosti. 32 znamená strednú záťaž pre komerčné priestory atď.

Čistiaca zóna

Hmotnosť na m 2

Pri niektorých čistiacich zón výrobca neuvádza záťažovú triedu, takže ako sekundárne kritérium odporúčame zohľadniť hmotnosť na meter štvorcový. Všeobecne platí, že čím viac gramov na m2 čistiaca zóna má, tým býva odolnejšia. Rozpätie sa pohybuje zhruba od 1000 g/m 2 pri základnejších zónach, až po 3000 g/m 2 a viac pri tých najviac kvalitných. Samozrejme ruka v ruke s tým ide aj rozdiel v cene - všeobecne vzaté tu platí pravidlo priamej úmery, že čím lepšie parametre, tým vyššia cena a kvalita. Rozdiely, čo sa týka odolnosti, sú medzi čistiacimi zónami značné.

Z vlastnej skúsenosti by sme vám odporučili vyvarovať sa tým úplne najzákladnejším čistiacim zónam (aj pre prípady použitia v domácnosti). Najlacnejšie čistiace zóny majú tendenciu sa po čase mrviť a ošúpávať, z toho dôvodu odporúčame vyberať zóny aspoň s gramážou nad 1500 g/m 2, aby vám správne slúžili dlhú dobu.

Čistiaca zóna

Ako nainštalovať čistiacu zónu

Príprava podkladu

Než začnete s inštaláciou, uistite sa, že podklad je čistý a suchý. Odstráňte všetky nečistoty a prach, aby čistiaca zóna dobre priľnula k povrchu.

Inštalácia rohože

  • Vonkajšie rohože: Položte rohož pred vstupné dvere na rovný povrch. Pokiaľ je potrebné, môžete rohož pripevniť k zemi pomocou špeciálnych kotiev alebo lepidla.
  • Vnútorné rohože: Umiestnite rohož tesne za vstupné dvere. Pokiaľ má rohož protišmykovú spodnú stranu, stačí ju jednoducho položiť na podlahu. V opačnom prípade je vhodné ju podlepiť lepidlom alebo aspoň obojstrannou páskou.
  • Kombinované rohože: Tieto rohože sú obvykle inštalované do zapustených rámov v podlahe. Rohož odrežte a nechajte si na každej strane pár cm rezervu. Vložte rohož do rámu a potom odrežte kraje tak, aby rohož v ráme pekne sedela. Uistite sa, že rám je správne nainštalovaný a rohož v ňom pevne sedí.
Čistiaca zóna

Ako udržiavať čistiacu zónu

Pravidelné čistenie

Čistiacu zónu je potrebné pravidelne čistiť, aby mohla správne slúžiť. Vonkajšie rohože omývajte vodou a jemným mydlom, vnútorné rohože pravidelne vysávajte. Hliníkové a kefové rohože čistite pomocou vysávača alebo kefy.

Hlboké čistenie

Raz za čas, ideálne každých niekoľko mesiacov, odporúčame vykonať hĺbkové čisteniečistiacej zóny. Použite čistiace prostriedky vhodné na materiál vašej rohože a dôkladne ju vyčistite.

Kontrola opotrebenia

Pravidelne kontrolujte stav čistiacej zóny a hľadajte známky opotrebenia. Ak zistíte, že rohož začína byť poškodená alebo neplní svoju funkciu, vymeňte ju za novú. Bežná prax je, že v závislosti od záťaže čistiacej zóny je bežné ju meniť:

  • vo veľmi zaťažovaných miestach až 1-2x za rok
  • v menej zaťažovaných miestach raz za zhruba 3–4 roky.
Čistiaca zóna

Záver

Čistiaca zóna je kľúčovým prvkom každého vstupného priestoru, ktorý pomáha udržiavať váš domov alebo kanceláriu čisté. Správny výber, inštalácia a údržba čistiacej zóny zaistí, že vaše vstupné priestory budú vždy vyzerať skvele a budú funkčné.

Pozrite sa na všetky čistiace zóny

Súvisiace články z kategorie Aladinov radca

Vonkajšie koberce: Ako vybrať ten pravý pre váš balkón, terasu, pergolu či záhradu

Vonkajšie koberce: Ako vybrať ten pravý pre váš balkón, terasu, pergolu či záhradu

 

Máte balkón alebo terasu a chcete im dodať šmrnc? Vonkajšie koberce sú skvelým riešením, ktoré zlepší vzhľad a pohodlie vášho vonkajšieho priestoru. Vyberte správny materiál, farbu aj veľkosť a váš balkón sa tak premení na útulné miesto, kde budete radi tráviť čas!
Čítať viac
Ako sa starať o čistiace zóny: Udržujte ich dlho pekné a funkčné

Ako sa starať o čistiace zóny: Udržujte ich dlho pekné a funkčné

 

Čistiace zóny pomáhajú udržať interiér čistý a suchý, ale pre ich dlhú životnosť je potrebná pravidelná údržba, ako je vysávanie, umývanie a hĺbkové čistenie. Každý typ materiálu, od kobercov po gumové a hliníkové rohože, vyžaduje špecifickú starostlivosť. Pravidelná kontrola a opravy poškodených častí zaistí, že čistiaca zóna zostane dlho funkčná a estetická.
Čítať viac
Ako vybrať podlahovú lištu: Sprievodca pre každého

Ak vybrať podlahovú lištu: Sprievodca pre každého

 

Výber podlahovej lišty je kľúčovým krokom pri dokončovaní interiéru, ktorý môže výrazne ovplyvniť celkový vzhľad miestnosti. Zvážte, či chcete opticky zväčšiť alebo zmenšiť priestor, a vyberte lišty v kontrastnej alebo rovnakej farbe ako podlaha, aby zodpovedali vášmu dizajnovému zámeru.
Čítať viac