Ako vybrať nášľapy na schody: Jednoduchý sprievodca pre každého

 Aktualizované:

Výber nášľapov na schody, známych aj ako schodnica, môže znieť zložito, ale nie je to tak ťažké, ako sa zdá. Správne vybrané schodnice môžu nielen zlepšiť bezpečnosť schodov, ale taktiež pridať estetickú hodnotu vášmu domovu. Pripravili sme jednoduchý návod, ktorý vám pomôže zvoliť tie správne nášľapy na schody.

Prečo sú nášľapy na schody dôležité?

  1. Bezpečnosť predovšetkým
    Hlavným dôvodom, prečo si zaobstarať nášľapy na schody, je bezpečnosť. Schodnice zvyšujú trenie, čo znižuje riziko pošmyknutia a pádu. To je obzvlášť dôležité v domácnostiach s deťmi, staršími ľuďmi alebo domácimi miláčikmi.
  2. Ochrana schodov
    Nášľapy tiež chránia schody pred opotrebovaním – pomáhajú predĺžiť ich životnosť tým, že znižujú mechanické poškodenie a škrabance.
  3. Estetika a dizajn
    Správne vybrané schodnice môžu taktiež vylepšiť vzhľad vašich schodov. Môžete si vybrať z mnohých materiálov, vzorov a farieb, aby dokonale ladili s vašim interiérom.
Kobercové nášľapy na schody

Typy nášľapov na schody

Kobercové nášľapy

Kobercové nášľapy sú mäkké a pohodlné. Sú k dispozícii v rôznych farbách a vzoroch, čo vám umožní ľahko ich zladiť s existujúcim vzhľadom interiéru. Inštalácia kobercových nášľapov je jednoduchá a rýchla, obvykle pomocou obojstrannej pásky.

Gumové nášľapy

Gumené nášľapy sú skvelé pre vonkajšie schody alebo pre oblasti s vysokou vlhkosťou, ako sú pivnice. Sú veľmi odolné a poskytujú vynikajúce protišmykové vlastnosti.

Kovové nášľapy

Kovové nášľapy sa používajú na frekventovaných schodiskách, často aj v priemyselných priestoroch, pretože ponúkajú vysokú mieru odolnosti a ľahko sa čistia. V ponuke obvykle nájdete schodnice vyrobené z hliníka.

Gumené nášľapy na schody

Aladinov tip

Počítajte pri nákupe nášľapov s rezervou

Pri objednávaní nášľapov odporúčame počítať aj s rezervou, že časom sa nejaký nášľap poškodí, niečo sa naň vyleje alebo sa zošliape. Keď si objednáte 2–3 kúsky navyše, budete môcť nášľap ľahko vymeniť a nebudete sa vystavovať riziku, že medzitým napr. skončí ich výroba alebo sa zmení farebná šarža.

Ako vybrať správne nášľapy na schody?

Zmerajte schody

Než si kúpite nášľapy, starostlivo zmerajte svoje schody. Uistite sa , že nášľapy budú správne sedieť a pokrývať celú hĺbku schodu. Pamätajte, že niektoré nášľapy môžu vyžadovať malé prispôsobenie. V prípade, že by ste potrebovali iný, než predávaný rozmer, je možné si nechať vyrobiť nášľapy na mieru. Z podstaty veci sa nášľapy na mieru nedajú vrátiť bez udania dôvodu, a je tu manipulačný príplatok. Preto pokiaľ je to možné, vždy je lepšie si zaobstarať nášľapy v štandardných veľkostiach, a pokiaľ to nemožno, možnosť na mieru je tu tiež.

Zvážte svoj štýl

Vyberte nášľapy, ktoré sa budú hodiť k vášmu interiéru. Pokiaľ máte modernú domácnosť, môžete zvoliť minimalistický a elegantný dizajn. Väčšina nášľapov sa vyrába v polkruhovom a obdĺžnikovom prevedení, často sú k dispozícii aj dva alebo viac rozmerov.

Bezpečnostné funkcie

Dbajte na to, aby nášľapy mali dobré protišmykové vlastnosti. Do domovov a vnútorných priestorov sa najčastejšie kupujú kobercové nášľapy, ktoré vyzerajú dobre, a bez problémov zabezpečia lepšie protišmykové vlastnosti oproti holým schodom. Najlepšie protišmykové vlastnosti ponúkajú nášľapy gumové. Kovové nášľapy vám tiež poslúžia protišmykovo, aj keď možno nie toľko ako tie kobercové, ale zase toho najviac vydržia.

Jednoduchá údržba

Vyberte nášľapy, ktoré sa ľahko čistia a udržujú. Kobercové nášľapy môžu vyžadovať pravidelné vysávanie, zatiaľ čo gumové alebo vinylové nášľapy možno ľahko utrieť vlhkou handričkou.

Kobercové schodnice

Inštalácia nášľapov na schody

Pred inštaláciou nášľapov sa uistite, že sú schody čisté a suché. Odstráňte všetky nečistoty a prach, aby nášľapy dobre priľnuli k povrchu. Všetky nášľapy majú z rubovej strany na sebe nalepenú obojstrannú pásku, z ktorej pred položením strhnete ochrannú fóliu, aby začala lepiť. Aby ste mali istotu, že nášľap bude naozajpevne na schodoch držať, odporúčame v niektorých prípadoch použiť aj malú dávku lepidla. Potom nášľap na schod priložte, pritlačte a chvíľu počkajte. To urobte pre každý schod a máte hotovo.

Inštalácia nášľapov na schody

Záverom

Výber a inštalácia nášľapov na schody môže byť jednoduchý a zábavný projekt, ktorý zlepší bezpečnosť a vzhľad vášho domova. Stačí sa riadiť naším sprievodcom a venovať pozornosť detailom. Či už si vyberiete kobercové, gumové alebo kovové nášľapy, dôležité je, aby sa vám páčili a cítili ste sa doma dobre.

Tak smelo do toho a užite si bezpečnejšie a krajšie schody!

Pozrite sa na všetky nášľapy na schody

Súvisiace články z kategorie Aladinov radca

Koberce vs. podlahy: Aká je náročnosť na údržbu?

Koberce vs. podlahy: Jaká je náročnost na údržbu?

 

Koberce a podlahy majú každý svoje výhody a nevýhody, pokiaľ ide o údržbu a hygienu. Koberce sú pohodlné a pomáhajú zachytávať prach, ale potrebujú pravidelnú údržbu. Podlahy sú ľahšie na upratovanie, ale prach sa na nich môže víriť. Čo by ste si vybrali do svojho domova?
Čítať viac
Vplyv svetla na farbu koberca a podlahy: Čo by ste mali vedieť

Vplyv svetla na farbu koberca a podlahy: Čo by ste mali vedieť

 

Svetlo zohráva zásadnú úlohu v tom, ako vnímame farby koberca a podlahy, a môže výrazne zmeniť ich vzhľad oproti tomu, čo vidíme v obchode. Rôzne typy svetla (prirodzené, umelé) a jeho teplota ovplyvňujú intenzitu a odtieň farieb, takže to, čo vyzerá skvele pod jedným osvetlením, môže v inom prostredí pôsobiť inak. Pri výbere je preto dôležité zohľadniť svetelné podmienky miestnosti, kde bude koberec alebo podlaha umiestnená.
Čítať viac
Podkladové vrstvy PVC

Podkladové vrstvy PVC

 

Neviete, ako vybrať tú správnu PVC podlahu pre váš domov? Podkladová vrstva zohráva kľúčovú úlohu v tom, ako bude podlaha odolná, pohodlná a kde ju môžete položiť. Každý typ má svoje výhody a hodí sa do iných miestností. Prečítajte si náš článok a zistite, ako nájsť tú najlepšiu voľbu práve pre vás!
Čítať viac