🤗 Zľava až 32 % na metrážové koberce a podlahy. Využite akciu len do 29. septembra!

Ako položiť kobercové štvorce

 Aktualizované:

Pokládka kobercových štvorcov je ako skladanie puzzle. Dielec vedľa dielca a na konci máte krásny a odolný koberec. Aby ste neurobili chybu, prečítajte si náš článok, ktorý vás pokládkou kobercových štvorcov prevedie krok za krokom.

Čo budete potrebovať:

Príprava podkladu

  1. Vyčistite podlahu. Uistite sa, že podlaha je čistá, suchá a rovná. Ak sú na podlahe nerovnosti alebo nečistoty, môže sa stať, že štvorce nebudú správne priliehať. V prípade výraznejších nerovností odporúčame podlahu najskôr vystierkovať.
  2. Nájdite stred miestnosti. Miestnosť zmerajte, nájdite jej stred a pomocou kriedy alebo ceruzky si tento stred označte.
Pokládka kobercových štvorcov

Aladinov tip

Ako nájsť stred miestnosti?

Zmerajte dĺžku a šírku miestnosti. Polovicu dĺžky označte na podlahe a rovnakým spôsobom označte polovicu šírky. Tam, kde sa tieto dve čiary skrížia, je stred miestnosti. Alternatívne môžete natiahnuť povrázok z jedného rohu do protiľahlého rohu, a rovnako postupovať v ďalších dvoch rohoch. Miesto, kde sa povrázky krížia, je stred miestnosti.

Rozvrhnutie kobercových štvorcov

Najprv rozložte niekoľko štvorcov na podlahu na sucho (bez lepenia), aby ste videli, ako bude výsledný vzor vyzerať. Týmto spôsobom si môžete overiť, či sa vám páči umiestnenie a vzor štvorcov a prípadne ich pred finálnou inštaláciou upraviť.

Samotná pokládka kobercových štvorcov

  1. Začnite uprostred. Štvorce začnite pokladať od stredu miestnosti smerom ku krajom. Vďaka tomu bude vzor rovnomerný a štvorce správne zarovnané.
  2. Lepenie štvorcov. Pokiaľ používate obojstrannú lepiacu pásku, prilepte ju na podlahu v mieste, kam chcete štvorec umiestniť a na ňu dielec priložte. Pokiaľ používate lepidlo, naneste ho na zadnú stranu štvorca alebo priamo na podlahu podľa pokynov výrobcu. Pritlačte štvorec pevne na miesto.
  3. Zarovnanie. Uistite sa, že každý z štvorcov pevne drží a lícuje s ostatnými. Pri pokládke štvorcov kontrolujte, či k sebe dielce presne priliehajú a nevznikajú medzi nimi medzery.To je to najdôležitejšie.

Častá otázka na lepenie

Mám na fixáciu použiť lepidlo, alebo obojstrannú pásku?

Pri pokládke umelých štvorcov použite lepidlo na trvalé inštalácie, vysoké zaťaženie alebo nerovné povrchy, pretože poskytuje silné a trvanlivé spojenie. Naopak obojstranná páska je vhodná pre dočasné inštalácie, nízke zaťaženie alebo rovné povrchy, pretože umožňuje jednoduchú demontáž a rýchlejšiu aplikáciu. Lepidlo je teda ideálne na dlhodobé a stabilné upevnenie, zatiaľ čo páska je lepšou voľbou pre flexibilné a ľahko zmeniteľné usporiadanie.

V praxi to znamená, že v komerčných priestoroch ako kancelárie, hotely, kasína a podobne sa kobercové štvorce väčšinou lepia. Na domáce účely je bežná prax používať obojstrannú pásku.

Ako položiť kobercové štvorce

Rezanie a finálne úpravy

  1. Rezanie okrajových štvorcov. Pri stene miestnosti budete pravdepodobne potrebovať štvorce orezať. Položte štvorec na miesto a označte si, kde ho treba porezať. Pevne pritlačte pravítko na štvorec a nožom opatrne režte pozdĺž jeho okraja. Na dosiahnutie čistého rezu režte niekoľkokrát rovnakou dráhou a použite nový alebo ostrý nôž, aby ste zabránili štiepeniu okrajov. Pracujte opatrne a pomaly, aby bol rez rovný a presný.
  2. Kladenie orezaných štvorcov. Odrezané štvorce prilepte na okraje miestnosti. Uistite sa, že tesne priliehajú k stenám ak susedným štvorcom.
  3. Kontrola a úpravy. Po dokončení pokládky prejdite celú miestnosť a skontrolujte, či sú všetky štvorce pevne prilepené a zarovnané. Ak nájdete nejaké nezrovnalosti, upravte ich.
  4. Lištovanie. Miestnosť môžete olištovať podľa nášho návodu. Odporúčame lišty TL55. Tie vám pomôžu skryť prípadné drobné nerovnosti spôsobené nepresným rezaním pri krajoch miestnosti alebo nerovnosti stien.
Inštalácia kobercových štvorcov

Lištovanie

Inštalácia kobercových (soklových) líšt je poslednou bodkou pri pokládke kobercových štvorcov. Lišty zaistia pekné a reprezentatívne ukončenie. Radi vám poradíme, ako si lištu vybrať.

Čo je to sokel a soklová lišta?

Sokel je spodná časť stavby, ktorá spája stenu s podlahou alebo základom budovy. V našom prípade sa bavíme o soklovej lište, čo je dekoratívny a ochranný prvok, ktorý sa inštaluje na spodnú časť steny, kde sa stretáva s podlahou, obvykle v interiéri. Má niekoľko funkcií:

  1. Ochrana: Chráni spodnú časť steny pred poškodením spôsobeným nárazmi, údermi a vlhkosťou.
  2. Estetika: Zakrýva škáry a nerovnosti medzi podlahou a stenou, čím vytvára čistý a upravený vzhľad.
  3. Údržba: Umožňuje ľahšiu údržbu a čistenie podlahy bez toho, aby dochádzalo k poškodeniu steny.

Soklové lišty môžu byť vyrobené z rôznych materiálov, ako sú drevo, HDF (drevovláknitá doska), plast, kov alebo keramika. Sú k dispozícii v rôznych tvaroch, veľkostiach a designoch, aby sa hodili k rôznym typom interiérov.

Čo je soklová lišta

Princíp kobercových soklových líšt

Najbežnejšie sú pre koberce používané tzv. soklové lišty, ktoré sa pripevnia na stenu a následne sa do nich vloží 5 cm široký prúžok koberca. Tieto lišty vo väčšine prípadov nemajú komponenty – tzn. časti, ktoré by spájali jednu lištu s druhou. Lišty sa tak umiestňujú vedľa seba, jedna vedľa druhej tak, aby medzi nimi bola čo najmenšia medzera. Naši podlahári najbežnejšie pracujú s typom líšt TL55, ktoré sa ľahko inštalujú a majú v sebe žliabok na umiestnenie prúžku koberca.

Princíp kobercových soklových líšt

Inštaláci asoklových líšt

Krok 1: Príprava
  • Meranie:
    1. Zmerajte obvod miestnosti, aby ste zistili, koľko líšt budete potrebovať.
    2. Pripravte prúžky koberca, ktoré budú vložené do líšt. Štandardná šírka prúžkov je 5 cm a môžete si ich nechať narezať pri objednávaní koberca, takže máte istotu, že budú rovno odrezané a budete ich mať dostatok.

  • Úprava a rezanie líšt:
    1. V prípade potreby lištu skráťte – napr. na konci steny môžete použiť pílku na drevo alebo plast. Odporúčame si položiť lištu k stene a ceruzkou si na nej urobiť znamienko v bode, kde budete potrebovať rezať.
    2. Do rohov miestnosti narežte lišty pod uhlom 45 stupňov, aby sa pekne spojili. Môžete k tomu upotrebiť zverák, do ktorého lištu umiestnite a potom ju zrežete. Je možné ju zrezať aj bez použitia zveráka, ale treba si dávať o to väčší pozor, aby porezanie bolo čo možno najpresnejšie. Ideálne je, keď vám lištu niekto drží. Do lišty ešte potom umiestnite prúžok koberca, ktorý spoj zakryje, takže sa nemusí jednať s úplnou presnosťou o 45-stupňový uhol - nemusíte merať uhlomerom, pokiaľ ho nemáte, ale stačí, keď porežete čo najpresnejšie "od oka".
Krok 2: Inštalácia líšt na stenu
  • Prilepenie lepidlom:

    Tento spôsob je v praxi najbežnejšie používaný a používajú ho aj naši podlahári. Lepidlo vám lištu dostatočne silno a bezpečne prilepí kestene a to aj v prípade, že nemáte dokonale rovné múry. Na zadnú stranu lišty umiestnite v intervale cca 20 cm od seba doprostred lišty väčšie kvapky lepidla (napr. Mamut). Potom lištu pevne pritlačte k stene a držte cca 1 minútu, aby dobre priľnula.



  • Prilepenie obojstrannou páskou:

    Pokiaľ budete lepiť s použitím obojstrannej pásky, výsledok a zafixovanie nemusí byť tak spoľahlivé, ako pri lepení lepidlom, najmä ak nemáte úplne rovné múry. Niekedy sa vám môže po čase lišta začať na niektorých miestach mierne odlepovať. Na druhú stranu pre prípad de-inštalácie líšt sa vám potom lišta bude oveľa jednoduchšie strhávať oproti nalepeniam lepidlom, čo je výhoda tohto spôsobu.

    Nalepte obojstrannú pásku na stenu – nelepte ju po celej miestnosti, ale robte to po jednotlivých segmentoch, tzn. vždy pre konkrétnu lištu, ktorú chcete nalepiť. Po nalepení strhnite z pásky ochrannú fóliu, aby začala lepiť aj z druhej strany. Potom na ňu pritlačte lištu, pritlačte, a držte nehybne po dobu cca 1 minúty. Skontrolujte, že lišta pevne drží, a pokračujte na ďalšie. Táto metóda je vhodná iba ak máte naozaj rovné steny.



  • Privŕtanie:

    Tento spôsob je na inštaláciu najnáročnejší a zároveň je najspoľahlivejší. Používa sa najmä v prípadoch, kde si naozaj potrebujete byť istí, že sa lišta nikdy neuvoľní. Väčšinou teda v komerčných alebo vysoko zaťažovaných priestoroch. Väčšina domácností tento spôsob ukotvenia nepoužíva.

    Použite montážne hmoždinky a skrutky alebo skrutky. Vyvŕtajte otvory do steny, vložte do nich hmoždinky. Potom priložte lištu k stene a ceruzkou si na nej označte miesto, kde je za ňou umiestnená hmoždinka. Potom lištu pevne držte pri stene (ideálne, keď vám ju niekto pridržuje) a na vyznačenom mieste ju skrutkou alebo skrutkou prevŕtajte tak, aby ste sa trafili do hmoždinky, ktorá je za lištou.

Inštalácia
        soklovej lišty
Krok 3: Inštalácia koberca do líšt
  • Vkladanie prúžkov koberca:
    1. Naneste tenkú vrstvu lepidla na spodnú časť prúžku koberca. Ak má lišta už na sebe nainštalovanú obojstrannú pásku, tento krok môžete preskočiť. Napr. naše najpredávanejšie lišty TL55 na sebe už pásku majú, takže z nej stačí iba strhnúť ochrannú fóliu, aby začala lepiť.
    2. Jemne vtlačte prúžok do drážky v lište. Môžete použiť mäkkú gumovú paličku, aby ste prúžok koberca pevne a rovnomerne vtlačili do drážky.
    3. Po vložení všetkých prúžkov skontrolujte, či sú správne usadené a či nikde nevyčnievajú.
Krok 4: Dokončenie
  • Začistenie:
    1. Odstráňte prebytočné lepidlo a vyčistite okolie
    2. Nechajte lepidlo zaschnúť podľa pokynov výrobcu.
    3. Skontrolujte celú miestnosť, či sú všetky lišty pevne pripevnené a prúžky koberca dobre sedia v drážkach.

Týmto spôsobom dosiahnete profesionálny a esteticky príjemný výsledok pri inštalácii kobercových soklových líšt.

Dokončovacia práca

  1. Po pokládke všetkých štvorcov miestnosť dôkladne vysajte, aby ste odstránili prípadné nečistoty a zvyšky.
  2. Nechajte koberec niekoľko hodín odpočívať, než začnete miestnosť plne využívať. Lepidlo alebo páska tak bude mať čas dokonale priľnúť.

Tipy a triky

  • Používajte návleky na kolená, ktoré vás ochránia pred otlakmi. Vaše kolená vám poďakujú!
  • Pravidelne kontrolujte zarovnanie. Uistite sa, že štvorce sú stále zarovnané, než prejdete na ďalšiu časť miestnosti.
  • Nezabudnite na náhradné štvorce. Majte po ruke niekoľko náhradných štvorcov pre prípad, že by ste ich potrebovali vymeniť.

Pokládka kobercových štvorcov je jednoduchá, ak máte správne nástroje a postupujete krok za krokom. S trochou trpezlivosti a presnosti budete mať nový koberec, ktorý vám bude slúžiť mnoho rokov a zároveň bude vyzerať skvele. Veľa šťastia.

Ako nainštalovať kobercové štvorce

Súvisiace články z kategorie Aladinov radca

Koberce vs. podlahy: Aká je náročnosť na údržbu?

Koberce vs. podlahy: Jaká je náročnost na údržbu?

 

Koberce a podlahy majú každý svoje výhody a nevýhody, pokiaľ ide o údržbu a hygienu. Koberce sú pohodlné a pomáhajú zachytávať prach, ale potrebujú pravidelnú údržbu. Podlahy sú ľahšie na upratovanie, ale prach sa na nich môže víriť. Čo by ste si vybrali do svojho domova?
Čítať viac
Ako vybrať nášľapy na schody: Jednoduchý sprievodca pre každého

Ako vybrať nášľapy na schody: Jednoduchý sprievodca pre každého

 

Ako vybrať nášľapy na schody? Tu máte návod, ako zlepšiť bezpečnosť aj vzhľad vášho domova pomocou kobercových, gumových alebo kovových nášľapov. Nezabudnite správne zmerať schody, zladiť nášľapy s interiérom a dodržiavať odporúčania pre inštaláciu a údržbu.
Čítať viac
Čo je to čistiaca zóna a ako ju správne vybrať a udržiavať

Čo je to čistiaca zóna a ako ju správne vybrať a udržiavať

 

Čistiaca zóna je ako brána proti nečistotám, ktorá chráni váš domov alebo kanceláriu pred špinou zvonku. Vybrať správnu zónu znamená zvoliť vhodný typ a materiál podľa umiestnenia a záťaže, čo zaistí jej dlhodobú funkčnosť. Či už máte deti, miláčikov, alebo len nechcete, aby vám doma blato tancovalo po podlahe, čistiaca zóna je nevyhnutnosťou.
Čítať viac