🤗 Zľava až 32 % na metrážové koberce a podlahy. Využite akciu len do 29. septembra!

Ako sa starať o kobercové štvorce

 Aktualizované:

Kobercové štvorce vám budú robiť radosť doma aj v kancelárii. Sú flexibilné, odolné, dobre sa udržujú a ľahko inštalujú. Aby vyzerali stále skvele a slúžili vám čo najdlhšie, je dôležité o ne správne starať. Prečítajte si, ako dať kobercovým štvorcom potrebnú starostlivosť.

Čo kobercové štvorce potrebujú

Pravidelné vysávanie

Rovnako ako pri klasických kobercoch, pravidelné vysávanie je dôležité aj pri kobercových štvorcoch. Vysávajte ich aspoň raz týždenne, alebo častejšie, ak je u vás doma alebo v kancelárii veľmi rušno. Odstránite tak prach, nečistoty a drobné častice, ktoré by mohli poškodiť vlákna. Môžete použiť ako vysávač s rotačnou, tak bez rotačnej kefy.

Pravidelné vysávanie

Aladin borí mýty

Vysávanie ničí koberce

Ľudia si často myslia, že čím častejšie štvorce vysávate, tým viac sa opotrebovávajú, ale Aladin by skoro povedal: opak je pravdou. Vďaka pravidelnému vysávaniu štvorcom alebo kobercu pomôžete, pretože ho toľko nezaťažíte nečistotami. A vysávanie má aj blahodárne účinky na vlas, ktorý sa vďaka nemu narovnáva. Takže hurá vysávať.

Okamžité odstránenie škvŕn

Pokiaľ dôjde k nehode a na kobercové štvorce niečo vylejete, konajte rýchlo. Použite čistú handričku alebo papierový uterák a škvrnu jemne osušte. Potom aplikujte čistič na koberce, nechajte ho chvíľu pôsobiť a následne jemnou navlhčenou handričkou a krúživými pohybmi škvrnu postupne utierajte. Nepremáčajte koberec príliš, aby ste tekutina nepresiakla do podlahy.

Okamžité odstránenie škvŕn

Raz za rok dôkladná očista

Hĺbkové čistenie kobercových štvorcov odporúčame aspoň raz za rok, pri intenzívnej záťaži pokojne častejšie. Odstránite tak aj hlboko usadené nečistoty a obnovíte vzhľad kobercov. Na čistenie si môžete požičať špeciálny čistiaci stroj na koberce alebo si najať profesionálnu čistiacu firmu.

Dôkladná očista

Tajné tipy podlahárov

  • Prehadzovanie kobercových štvorcov medzi sebou. Čas od času môžete prehodiť štvorce z frekventovaných miest s tými z miest frekventovaných menej, a vďaka tomu zaistiť, že sa celá podlaha bude opotrebovávať rovnomerne. Predĺžite tak životnosť a udržíte jednotný vzhľad koberca.
  • Ochrana proti slnečnému žiareniu. Pokiaľ na kobercové štvorce svieti priame slnko, môžu časom vyblednúť. Používajte závesy alebo žalúzie, aby ste slnečné žiarenie minimalizovali alebo zvážte výber štvorcov s UV ochranou.
  • Podložky pod nábytok. Aby vaše kobercové štvorce nepoškodil ťažký nábytok, použite pod nohy nábytku podložky, napríklad podložky pod stoličku. Tým váhu rozložíte a znížite riziko, že sa vlákna koberca stlačia alebo potrhajú.
  • Impregnácia. Ak chcete posilniť odolnosť koberca voči škvrnám a uľahčiť si ich prípadné čistenie, odporúčame si prikúpiť nanoimpregnáciu. Škvrny z impregnovaných kobercov sa čistia oveľa ľahšie, obvykle vám bude stačiť obyčajná mokrá handrička. Impregnácia na koberci vydrží obvykle 1-3 roky podľa záťaže, a potom ju jednoducho obnovíte.
Impregnácia koberca

Opravy a výmeny

  1. Výmena poškodených štvorcov. Pokiaľ sa kobercový štvorec poškodí, je ľahké ho vymeniť za nový. Stačí ho opatrne odstrániť a nahradiť novým. Uistite sa, že nový štvorec presne lícuje s ostatnými.
  2. Riešenie drobných poškodení. Na drobné trhliny alebo rozstrapkané okraje môžete použiť špeciálne lepidlo na koberce alebo lepiacu pásku. To pomôže zabrániť ďalšiemu šíreniu poškodenia a predĺži životnosť štvorca.
Oprava a výmena

Čomu je dobré venovať pozornosť

  • Pravidelná kontrola. Štvorce pravidelne kontrolujte, aby ste včas zachytili prípadné problémy. Vďaka tomu môžete včas reagovať a zabrániť väčším škodám.
  • Používanie čistiacich prostriedkov určených pre koberce. Pri čistení vždy používajte prostriedky, ktoré sú pre koberce určené. Niektoré univerzálne čističe môžu poškodiť vlákna alebo nechať zvyšky, ktoré priťahujú špinu.

Správna starostlivosť o kobercové štvorce je kľúčom k tomu, aby dobre vyzerali a slúžili mnoho rokov. Pravidelná údržba, rýchla reakcia na škvrny a drobné opravy vám pomôžu udržať váš koberec v perfektnom stave. A keď budete mať pochybnosti, nezabudnite, že vymeniť jeden štvorec je oveľa jednoduchšie ako riešiť problémy s celým kobercom.

Čomu venovať pozornosť

Súvisiace články z kategorie Aladinov radca

Koberce vs. podlahy: Aká je náročnosť na údržbu?

Koberce vs. podlahy: Jaká je náročnost na údržbu?

 

Koberce a podlahy majú každý svoje výhody a nevýhody, pokiaľ ide o údržbu a hygienu. Koberce sú pohodlné a pomáhajú zachytávať prach, ale potrebujú pravidelnú údržbu. Podlahy sú ľahšie na upratovanie, ale prach sa na nich môže víriť. Čo by ste si vybrali do svojho domova?
Čítať viac
Ako vybrať nášľapy na schody: Jednoduchý sprievodca pre každého

Ako vybrať nášľapy na schody: Jednoduchý sprievodca pre každého

 

Ako vybrať nášľapy na schody? Tu máte návod, ako zlepšiť bezpečnosť aj vzhľad vášho domova pomocou kobercových, gumových alebo kovových nášľapov. Nezabudnite správne zmerať schody, zladiť nášľapy s interiérom a dodržiavať odporúčania pre inštaláciu a údržbu.
Čítať viac
Čo je to čistiaca zóna a ako ju správne vybrať a udržiavať

Čo je to čistiaca zóna a ako ju správne vybrať a udržiavať

 

Čistiaca zóna je ako brána proti nečistotám, ktorá chráni váš domov alebo kanceláriu pred špinou zvonku. Vybrať správnu zónu znamená zvoliť vhodný typ a materiál podľa umiestnenia a záťaže, čo zaistí jej dlhodobú funkčnosť. Či už máte deti, miláčikov, alebo len nechcete, aby vám doma blato tancovalo po podlahe, čistiaca zóna je nevyhnutnosťou.
Čítať viac