😮 Ušetrite až 50 % s Nákupy Ona Dnes! Len do nedele alebo vypredania zásob.

Ako vybrať drevenú podlahu pre váš útulný domov

 Aktualizované:

Pre milovníkov prírodných materiálov, útulnosti a nadčasovosti je drevo skvelá voľba. Dodáva priestoru hrejivosť a prírodnú krásu, ktorú nedokáže napodobniť žiadny iný materiál. Pri výbere drevenej podlahy však treba zvážiť niekoľko dôležitých faktorov. Len tak budete s výsledkom skutočne spokojní. Prečítajte si, ako vybrať drevenú podlahu presne pre vás.

Správny typ dreva

Každý typ dreva má špecifické vlastnosti, ktoré ovplyvňujú jeho vzhľad, odolnosť a cenu. Dub je napríklad veľmi tvrdý a odolný, a preto je ideálny do rušných domácností, kde je väčšia prevádzka. Jaseň má svetlú, jasnú farbu, ktorá dokáže miestnosť opticky zväčšiť. Naopak orech ponúka tmavšie, bohaté tóny, ktoré vyvolávajú dojem luxusu. Ak hľadáte niečo exotické, zvážte teak alebo mahagón, ktoré ponúkajú jedinečné farby a textúru. Ich nevýhodou je vyššia cena.

Výber správneho typu dreva

Dyha alebo masív

Vyberať môžete z dvoch hlavných typov podláh: masívne a vrstvené (dyhované). Masívne drevené podlahy sú vyrobené z jedného kusu dreva, a tak ich môžete po čase zase prebrúsiť, aby vyzerali ako nové. Brúsiť masívnu podlahu môžete opakovane, čo predlžuje jej životnosť až na desiatky rokov. Na druhej strane je masív nákladnejší na obstaranie.

Vrstvené podlahysú zložené z niekoľkých vrstiev dreva lepených na seba , čo zvyšuje ich stabilitu a znižuje náchylnosť k deformáciám spôsobeným vlhkosťou. Vrstvené podlahy sú obvykle lacnejšie a ľahšie sa inštalujú. Sú vhodné na podlahové vykurovanie a prehrievajú sa rýchlejšie ako masívne drevo. Od masívu sú na nerozoznanie, ale môžu byť citlivejšie na poškodenie a nemožno ich prebrúsiť.

Výber medzi dyhou alebo masívom

Povrchová úprava

Povrchová úprava dreva má za úlohu drevo chrániť pri používaní. Ovplyvňuje nielen vlastnosti podlahy, ale aj výsledný vzhľad dreva: či je povrch lesklý, alebo matný. V rámci povrchových úprav je možné drevo lakovať, olejovať alebo voskovať. Lakované podlahy sú veľmi odolné a ľahko sa čistia, ale môžu mať lesklý povrch, čo nemusí každému vyhovovať. Olejované podlahy majú prirodzenejší vzhľad a sú príjemné na dotyk, ale vyžadujú si pravidelnú údržbu. Voskované podlahy kombinujú výhody oboch predchádzajúcich úprav, ale sú menej odolné voči vode a škvrnám.

Výber povrchovej úpravy drevenej podlahy

Farba a vzor

Všeobecne môžeme povedať, že tmavé podlahy dodajú miestnosti hĺbku a útulnosť, naopak svetlé podlahy jej pridajú na priestornosti a sviežosti. Čo sa týka vzoru, vyberajte podľa toho, čo s vami ladí. Niekoho zaujme klasický parketový vzor či vzor rybej kosti, iný preferuje široké dosky, ktoré dodajú priestoru rustikálny vzhľad.

Výber farby a vzoru drevenej podlahy

Zhrnutie

Drevená podlaha je nadčasovo krásna, hodí sa do takmer akéhokoľvek interiéru a chôdza po tomto prírodnom materiáli sa vám bude páčiť. Drevená podlaha je príjemná na dotyk, pocitovo teplá a môže vydržať až desaťročia. Na druhú stranu býva jej obstaranie pomerne nákladné a tento typ podlahy je tiež náročnejší na údržbu. Drevo je citlivé na vlhkosť, a keď naň niečo vylejete, treba mláku hneď zotrieť. Pozor tiež na mechanické poškodenie – psie pazúry, detské odrážadlo, ostré kamienky alebo posúvanie nábytku môžu na povrchu drevenej podlahy zanechať vrypy, ktoré vás budú mrzieť. Pokiaľ ale budete opatrní, bude vám drevená podlaha robiť radosť.

Ako vybrať drevenú podlahu
Pozrite sa na všetky drevené podlahy

Súvisiace články z kategorie Aladinov radca

Aký koberec vybrať, ak máte doma domácich miláčikov?

Aký koberec vybrať, ak máte doma domácich miláčikov?

 

Pre domácnosti s miláčikmi je skvelou voľbou odolný a ľahko udržiavateľný koberec, ktorý zvládne aj všetky chlpaté radosti. Dôležité je myslieť na praktickosť – koberec by mal byť nenáročný na čistenie a odolný voči nečistotám. S trochou starostlivosti sa z neho stane pohodlné miesto, ktoré si zamilujete vy aj vaši štvornohí kamaráti.
Čítať viac
Ako a prečo vystierkovať podlahu pred pokládkou podlahovej krytiny

Ako a prečo vystierkovať podlahu pred pokládkou podlahovej krytiny

 

Vystierkovanie podlahy pred pokládkou podlahovej krytiny zaisťuje rovný, stabilný a vlhkosti odolný povrch, čo je kľúčové pre predĺženie životnosti krytiny. Proces je odporúčaný pre väčšinu typov podláh, obzvlášť pri materiáloch ako vinyl alebo laminát, ktoré vyžadujú dokonale rovný podklad. Aj keď stierkovanie zvládne šikovný kutil, je dobré zvážiť profesionálnu pomoc, pretože nesprávne prevedenie môže pokaziť celkový výsledok.
Čítať viac
Ako sa starať o nášľapy na schody: Jednoduchý sprievodca

Ako sa starať o nášľapy na schody: Jednoduchý sprievodca

 

Pre zachovanie funkčnosti a estetiky nášľapov na schody je kľúčová pravidelná údržba. Dôležité je pravidelné čistenie, odstránenie nečistôt a kontrola ich upevnenia. S správnou starostlivosťou môžu nášľapy vydržať mnoho rokov a zaistiť bezpečnosť schodov.
Čítať viac