🤗 Zľava až 32 % na metrážové koberce a podlahy. Využite akciu len do 29. septembra!

Čo je to linoleum? Prírodná voľba pre vašu podlahu

 Aktualizované:

Aladin borí mýty

Lino, linoleum a PVC nie je to isté!!!

Než sa pustíme do samotného popisu linolea, potrebujeme uviesť na pravú mieru jednu dôležitú vec. To, čomu sa všeobecne medzi ľuďmi hovorí lino, nemusí byť "linoleum", ktorému sa budeme venovať v tomto článku. Ľudovo so slovom "lino" označujú podlahy typu PVC - tzn. podlaha zo syntetického (umelého) materiálu, ktorá sa reže z rolky. Toto lino, čiže PVC, je jedna z najbežnejšie používaných a cenovo dostupných podlahových krytín. Ale pozor – náš článok sa venuje linoleu, resp. originálnemu prírodnému línu, čo nie je to isté, o čom si prečítate nižšie.

Linoleum je často zabúdaným, ale veľmi praktickým a ekologickým materiálom pre podlahy. Jeho výhody siahajú od dlhej životnosti cez odolnosť až po jednoduchú údržbu. Pokiaľ hľadáte podlahovú krytinu, ktorá je šetrná k životnému prostrediu a zároveň vysoko funkčná, linoleum by mohlo byť práve to, čo potrebujete. V tomto článku sa pozrieme na to, čo linoleum vlastne je, aké sú jeho výhody, ako sa vyrába a kam sa hodí najlepšie.

Lino, linoleum a PVC nie je to isté

Čo je to linoleum

Linoleum je prírodná podlahová krytina, ktorá sa vyrába z obnoviteľných surovín. Jeho hlavnými zložkami sú ľanový olej, živica, drevitá múčka, vápenec a prírodné pigmenty. Tieto suroviny sú zmiešané a nanesené na jutovú tkaninu, ktorá tvorí základ linolea. Výsledkom je odolná a flexibilná podlahová krytina, ktorá je nielen ekologická, ale aj veľmi praktická.

Výhody linolea:

  • Ekologický materiál
    Jednou z najväčších výhod linolea je jeho ekologickosť. Všetky suroviny použité pri výrobe linolea sú prírodné a obnoviteľné. Navyše je linoleum biologicky rozložiteľné, čo znamená, že na konci svojej životnosti nezaťažuje životné prostredie.
  • Odolnosť a dlhá životnosť
    Linoleum je známe svojou odolnosťou proti opotrebovaniu. Jeho povrch je odolný voči poškriabaniu a škvrnám, čo z neho robí ideálnu voľbu pre rušné domácnosti aj komerčné priestory. Pri správnej údržbe môže linoleum vydržať mnoho rokov bez toho, aby stratilo svoj pôvodný vzhľad.
  • Jednoduchá údržba
    Ľahko sa čistí a udržuje, čo je výhodné pre všetky typy priestorov.
  • Antibakteriálne vlastnosti
    Prirodzene odolné voči baktériám a plesniam, čo je ideálne pre priestory so zvýšenou hygienou.
Linoleum je ekologický materiál

Kam sa hodí linoleum

  1. Kuchyňa: Linoleum je odolné voči vode a škvrnám, čo ho robí ideálnou podlahou do kuchyne. Je tiež ľahko čistiteľné a hygienické, čo je dôležité v priestoroch, kde sa pripravuje jedlo.
  2. Kúpeľne: Vďaka svojej odolnosti voči vlhkosti a plesniam je linoleum vhodné na použitie v kúpeľniach. Musí byť však správne inštalované a utesnené, aby sa zabránilo prenikaniu vody do podkladu.
  3. Chodby a predsiene: Linoleum je odolné vočiopotrebeniu a ľahko sa udržuje, čo ho robí vhodným pre priestory s vysokou frekvenciou pohybu, ako sú chodby a predsiene.
  4. Detské izby: Prirodzené antibakteriálne vlastnosti linolea a jeho mäkkosť robí tento materiál ideálnym pre detské izby. Navyše je dostupný v širokej škále farieb a vzorov, čo umožňuje kreatívny design.
  5. Komerčné priestory: V kanceláriách, školách, nemocniciach a ďalších komerčných priestoroch je linoleum populárnou voľbou vďaka svojej trvanlivosti, jednoduchej údržbe a ekologickým vlastnostiam.
  6. Obývacie izby a spálne: Lino môže byť tiež použité v obytných priestoroch, kde jeho teplý a pružný povrch prispieva k pohodliu. Moderné linoleum je k dispozícii v mnohých elegantných designoch, ktoré môžu doplniť akýkoľvek interiér.
Kam sa hodí linoleum

Rozdiel medzi linoleom a PVC

Ešte raz na zhrnutie – linoleum a PVC (polyvinylchlorid) sú dva často zamieňané materiály, ktoré sa používajú ako podlahové krytiny. Aby toho nebolo málo, tak krytine PVC sa často ľudovo hovorí „lino“. Hoci môžu vyzerať podobne, majú niekoľko zásadných rozdielov. Oba materiály sú odolné a ľahko sa udržujú, ale linoleum je prirodzene antibakteriálne a má dlhú životnosť, ktorá môže pri správnej údržbe dosiahnuť 20 až 40 rokov. PVC podlahy, sú často odolnejšie voči vode a vlhkosti ako linoleum, čo ich robí vhodnými pre vlhšie prostredie, ale ich životnosť môže byť kratšia. V prospech PVC však hovorí aj cena, ktorá často môže byť výrazne nižšia.

Rozdiel medzi linoleom a PVC

Zhrnutie

Linoleum je všestranný a ekologický podlahový materiál, ktorý sa hodí do rôznych typov priestorov vďaka svojej odolnosti, jednoduchej údržbe a hygienickým vlastnostiam. Je vhodné pre kuchyne, kúpeľne, chodby, detské izby, komerčné priestory, ale aj pre obývacie izby a spálne. Pokiaľ hľadáte prírodnú a trvanlivú podlahu, linoleum je výbornou voľbou.

Zhrnutie informácií o linoleu

Súvisiace články z kategorie PVC a lino

Koberce vs. podlahy: Aká je náročnosť na údržbu?

Koberce vs. podlahy: Jaká je náročnost na údržbu?

 

Koberce a podlahy majú každý svoje výhody a nevýhody, pokiaľ ide o údržbu a hygienu. Koberce sú pohodlné a pomáhajú zachytávať prach, ale potrebujú pravidelnú údržbu. Podlahy sú ľahšie na upratovanie, ale prach sa na nich môže víriť. Čo by ste si vybrali do svojho domova?
Čítať viac
Ako vybrať podlahovú lištu: Sprievodca pre každého

Ak vybrať podlahovú lištu: Sprievodca pre každého

 

Výber podlahovej lišty je kľúčovým krokom pri dokončovaní interiéru, ktorý môže výrazne ovplyvniť celkový vzhľad miestnosti. Zvážte, či chcete opticky zväčšiť alebo zmenšiť priestor, a vyberte lišty v kontrastnej alebo rovnakej farbe ako podlaha, aby zodpovedali vášmu dizajnovému zámeru.
Čítať viac
Vplyv svetla na farbu koberca a podlahy: Čo by ste mali vedieť

Vplyv svetla na farbu koberca a podlahy: Čo by ste mali vedieť

 

Svetlo zohráva zásadnú úlohu v tom, ako vnímame farby koberca a podlahy, a môže výrazne zmeniť ich vzhľad oproti tomu, čo vidíme v obchode. Rôzne typy svetla (prirodzené, umelé) a jeho teplota ovplyvňujú intenzitu a odtieň farieb, takže to, čo vyzerá skvele pod jedným osvetlením, môže v inom prostredí pôsobiť inak. Pri výbere je preto dôležité zohľadniť svetelné podmienky miestnosti, kde bude koberec alebo podlaha umiestnená.
Čítať viac