😮 Ušetrite až 50 % s Nákupy Ona Dnes! Len do nedele alebo vypredania zásob.

Ako nainštalovať nášľapy na schody: Jednoduchý sprievodca

 Aktualizované:

Chcete vylepšiť svoje schody a zvýšiť ich bezpečnosť? Inštalácia nášľapov je skvelým riešením. Tento krátky a jednoduchý sprievodca vás prevedie celým procesom krok za krokom.

Krok 1: Príprava schodov

Než začnete s inštaláciou, uistite sa, že sú schody čisté a suché. Odstráňte všetky nečistoty, prach a staré schodnice, ak nejaké máte.

Krok 2: Výber správneho spôsobu inštalácie

Všeobecne vzaté sa nášľapy dajú nalepiť buď na obojstrannú pásku (štandardné riešenie) alebo zafixovať lepidlom. Nižšie sa pozrieme na pre a proti každej varianty a popíšeme si, ako nášľapy nalepiť.

Príprava schodov na inštaláciu schodníc

Ktorý spôsob mám zvoliť

Kobercové a hliníkové nášľapy

Vo väčšine prípadov sa pre domácnosti používa metóda obojstrannej pásky, ideálne posilnenej dodatočnou vrstvou pásky, ktorá sa javí na tieto účely ako dostačujúca. Ak pokladáte nášľapydo komerčných priestorov alebo akýchkoľvek priestorov so zvýšenou záťažou alebo prevádzkou, odporúčame pre istotu nášľapy nalepiť lepidlom.

Gumené nášľapy

V prípade gumových nášľapov sa odporúča ich zafixovať skôr lepidlom, prípadne pokiaľ je potrebné, použiť skrutky na dodatočné upevnenie.

Ktorý spôsob inštalácie schodníc zvoliť

Postup samotného lepenia

Fixácia na obojstrannú pásku

Na spodnej strane nášľapu už býva predpripravená obojstranná páska. Strhnite ochrannú fóliu tejto pásky, aby začala lepiť. Pre lepšiu fixáciu a bezpečnosť odporúčame ešte pridať ďalší kúsok obojstrannej pásky.

Fixácia s použitím lepidla

Pokiaľ chcete mať naozaj istotu a nášľapy mať zafixované najpevnejšie čo to ide, môžete pre inštaláciu použiť aj lepidlo v spreji. Lepidlo nastriekate na spodnú stranu nášľapu a zároveň na schod, na ktorý chcete nášľap umiestniť. Počkajte niekoľko desiatok sekúnd, a potom nášľap pevne pritlačte k schodu a držte, kým sa nášľap pevne nezafixuje. Upozornenie: hoci je táto metóda najspoľahlivejšia, lepidlo je tak silné, že strhávanie nášľapov vám pôjde ťažšie, než nášľapy prilepené na pásku a môže dôjsť aj k poškodeniu povrchu schodovv dôsledku silného lepidla.

Fixácia nášľapu na schody obojstrannou páskou

Krok 3: Kontrola a úpravy

Po inštalácii všetkých nášľapov skontrolujte, či sú všetky pevne pripevnené a či nikde nevyčnievajú. Vyskúšajte si s nimi rukou zahýbať, aby ste sa naozaj uistili, že nášľapy držia ako pribité. Je naozaj lepšie byť pri inštalácii nášľapov precízny, pretože nášľapy budete mať pravdepodobne na schodoch niekoľko rokov a nechcete riskovať za tú dobu uvoľnenie nášľapu, ktoré by mohlo viesť k neblahým následkom. Ak sa vám zdá, že nášľap nie je pevne ukotvený, pridajte ďalšiu pásku alebo lepidlo v spreji.

Záver

Inštalácia nášľapov na schody je jednoduchá a rýchla, ak sa riadite týmito jednoduchými krokmi. Bez ohľadu na typ nášľapov, ktoré ste si vybrali, je dôležité, aby boli pevne pripevnené a poskytovali bezpečný a pohodlný povrch pre chôdzu. Prajeme vám, aby nášľapy poslúžili ako pekný estetický a zároveň praktický bytový doplnok a dobre vám po dlhú dobu slúžili.

Dokončenie inštalácie schodníc
Pozrite sa na všetky nášľapy na schody

Súvisiace články z kategorie Aladinov radca

Aký koberec vybrať, ak máte doma domácich miláčikov?

Aký koberec vybrať, ak máte doma domácich miláčikov?

 

Pre domácnosti s miláčikmi je skvelou voľbou odolný a ľahko udržiavateľný koberec, ktorý zvládne aj všetky chlpaté radosti. Dôležité je myslieť na praktickosť – koberec by mal byť nenáročný na čistenie a odolný voči nečistotám. S trochou starostlivosti sa z neho stane pohodlné miesto, ktoré si zamilujete vy aj vaši štvornohí kamaráti.
Čítať viac
Ako a prečo vystierkovať podlahu pred pokládkou podlahovej krytiny

Ako a prečo vystierkovať podlahu pred pokládkou podlahovej krytiny

 

Vystierkovanie podlahy pred pokládkou podlahovej krytiny zaisťuje rovný, stabilný a vlhkosti odolný povrch, čo je kľúčové pre predĺženie životnosti krytiny. Proces je odporúčaný pre väčšinu typov podláh, obzvlášť pri materiáloch ako vinyl alebo laminát, ktoré vyžadujú dokonale rovný podklad. Aj keď stierkovanie zvládne šikovný kutil, je dobré zvážiť profesionálnu pomoc, pretože nesprávne prevedenie môže pokaziť celkový výsledok.
Čítať viac
Ako sa starať o nášľapy na schody: Jednoduchý sprievodca

Ako sa starať o nášľapy na schody: Jednoduchý sprievodca

 

Pre zachovanie funkčnosti a estetiky nášľapov na schody je kľúčová pravidelná údržba. Dôležité je pravidelné čistenie, odstránenie nečistôt a kontrola ich upevnenia. S správnou starostlivosťou môžu nášľapy vydržať mnoho rokov a zaistiť bezpečnosť schodov.
Čítať viac