Podkladové vrstvy PVC

 Aktualizované:

PVC podlahy sú skvelou voľbou pre mnoho domácností vďaka svojej odolnosti, jednoduchej údržbe a širokej škále designov. Pri výbere ideálnej PVC podlahy by ste mali zohľadniť nielen estetiku, ale aj typ podkladovej vrstvy, ktorá môže výrazne ovplyvniť celkové vlastnosti podlahy. Poďme sa pozrieť na rôzne druhy podkladov, ktoré môžete u PVC podláh nájsť, a aké výhody každý z nich ponúka.

Podkladové materiály:

Aké sú druhy podkladov PVC podláh

Filc – ideálny do domácností, neznesie vodu

Filc je najobľúbenejší podklad do domácností. Ide o skvelú voľbu pre tých, ktorí hľadajú komfort a izoláciu. Poskytuje výborné tepelné a zvukové izolačné vlastnosti, čo znamená, že lepšie udrží teplo v miestnosti a pomôže tlmiť hluk. Filcová podložka tiež pomôže vyrovnávať drobné nerovnosti na podklade. Tie sa potom tak ľahko neprepíšu do horných vrstiev PVC, čo oceníte najmä pri pokládke. Podlaha pod PVC tak nemusí byť tak dokonale vyrovnaná ako pri iných krytinách, av prípade drobných nerovností je PVC schopné sa s nimi vyrovnať. Filc by sme teda odporučili napr. do spální, obývacích izieb, detských izieb alebo kuchýň.

Pozor - filc nie je možné pokladať do priestorov, kde zo spodnej strany hrozí kontakt s vodou alebo kde je dlhodobo zvýšená vlhkosť ako napr. kúpeľňa. Po nasiaknutí vodou filc stráca svoje vlastnosti, môže sa vám vytvoriť pleseň a bude tak nutné podlahu vymeniť.

Filc ako podklad PVC podlahy

Pena – pružná, priľnavá, znesie vodu

Penový podklad je ďalšou populárnou voľbou pre PVC podlahy. Pena poskytuje mäkkosť a pružnosť, čo z nej robí ideálnu voľbu pre priestory, kde trávite veľa času na nohách, ako sú kuchyne a kúpeľne. Penový podklad taktiež zlepšuje akustiku miestnosti a ponúka určitú úroveň tepelnej izolácie, hoci o trochu menšiu ako filc. Tento podklad je vhodnejší do miestností, kde je vyššia vlhkosť a teplotná nestabilita, pretože pena nesaje vodu, a nehrozí tak jej degradácia. Na druhú stranu pena býva mäkšia ako filc, a preto je aj touto vrstvou opatrené PVC flexibilnejšie a obvykle nie tak odolné. Preto odporúčame PVC s penovým podkladom vždy celoplošne podlepiť.

Penový podklad PVC podlahy

Bez podkladu - vysoká záťažovosť

Niektoré PVC podlahy sú ponúkané bez špeciálnej podkladovej vrstvy. Namiesto toho je zosilnená vrchná nášľapná vrstva. Toto riešenie sa obvykle používa pri záťažových PVC, kde toľko nehrá rolu pohodlnosť podlahy, ale skôr jej odolnosť. Pokiaľ máte hladký a rovný podklad, tento variant môže byť pre vás tou pravou voľbou. V opačnom prípade - keď sú na podklade nerovnosti, je potrebné zaistiť jeho vyhladenie napr. prevedením stierky, inak sa vám PVC bude krabatit a vlniť, čo je v zaťažovaných priestoroch vysoko nežiaduce. PVC bez podkladu sa často používa do kancelárskych alebo priemyselných priestorov, kde je podlaha vystavená vyššej záťaži. PVC bez podkladu si hravo poradí aj s vodou, ktorá mu nevadí. Pre domáce účely môže byť vhodné umiestnenie napr. chodba, hala, kúpeľňa, alebo kuchyňa.

PVC podlaha bez podkladu vhodná do komerčných priestorov

Ako si teda vybrať?

Pri výbere PVC podlahy zvážte, kde bude inštalovaná a aké vlastnosti od nej očakávate. Filc je skvelý pre tepelnú a zvukovú izoláciu a odporúča sa do väčšiny miestností v dome mimo priestorov, kde je riziko styku s vodou. Pena poskytuje mäkkosť a pohodlie as vodou si poradí. Bezpodkladové varianty sú ideálne pre zaťažované priestory, ale vyžadujú veľmi rovný povrch pri pokládke.

Ako si vybrať PVC podlahu podľa podkladu
Pozrite sa na všetky PVC podlahy

Súvisiace články z kategorie PVC a lino

Koberce vs. podlahy: Aká je náročnosť na údržbu?

Koberce vs. podlahy: Jaká je náročnost na údržbu?

 

Koberce a podlahy majú každý svoje výhody a nevýhody, pokiaľ ide o údržbu a hygienu. Koberce sú pohodlné a pomáhajú zachytávať prach, ale potrebujú pravidelnú údržbu. Podlahy sú ľahšie na upratovanie, ale prach sa na nich môže víriť. Čo by ste si vybrali do svojho domova?
Čítať viac
Vplyv svetla na farbu koberca a podlahy: Čo by ste mali vedieť

Vplyv svetla na farbu koberca a podlahy: Čo by ste mali vedieť

 

Svetlo zohráva zásadnú úlohu v tom, ako vnímame farby koberca a podlahy, a môže výrazne zmeniť ich vzhľad oproti tomu, čo vidíme v obchode. Rôzne typy svetla (prirodzené, umelé) a jeho teplota ovplyvňujú intenzitu a odtieň farieb, takže to, čo vyzerá skvele pod jedným osvetlením, môže v inom prostredí pôsobiť inak. Pri výbere je preto dôležité zohľadniť svetelné podmienky miestnosti, kde bude koberec alebo podlaha umiestnená.
Čítať viac
Na čo sú vyrovnávacie (prechodové) lišty a ako ich vybrať?

Na čo sú vyrovnávacie (prechodové) lišty a ako ich vybrať?

 

Vyrovnávacie lišty sú takí hrdinovia v pozadí, ktorí zaisťujú, že prechody medzi podlahami sú hladké, bezpečné a vyzerajú skvele. Okrem toho chránia hrany podlahy pred poškodením a zvyšujú jej životnosť. Stačí si len vybrať správny materiál a farbu, aby lišta perfektne zapadla do vášho interiéru a splnila svoju úlohu.
Čítať viac