Vplyv svetla na farbu koberca a podlahy: Čo by ste mali vedieť

 Aktualizované:

Keď vyberáme nový koberec alebo podlahu, obvykle sa sústredíme na vzor, materiál a farbu. Ale často zabúdaným faktorom je svetlo, ktoré má zásadný vplyv na to, ako farba podlahy či koberca vyzerá v reáli. Svetlo totiž môže dramaticky zmeniť vnímanie farieb a to, čo vyzerá skvele v obchode, môže doma pôsobiť úplne inak. V tomto článku sa pozrieme na to, ako teplota svetla ovplyvňuje farbu koberca a podlahy, a prečo je dôležité brať do úvahy svetelné podmienky vo vašom domove.

Teplota svetla a jej vplyv na farby

Svetlo má rôzne teploty, ktoré sa merajú v kelvinoch (K). Tieto teploty ovplyvňujú, ako vnímame farby. Tu je niekoľko základných kategórií teploty svetla:

  • Teplé svetlo (2700 K – 3000 K)

    Teplé svetlo má žltý až oranžový odtieň a často sa používa v obytných miestnostiach, kde vytvára útulnú atmosféru. Toto svetlo môže spôsobiť, že farby vyzerajú teplejšie a menej výrazné. Napríklad modré a zelené odtiene môžu vyzerať tlmenejšie, zatiaľ čo červené a oranžové tóny budú zvýraznené.
  • Neutrálne svetlo (3500 K – 4100 K)

    Neutrálne svetlo má vyváženejší biely tón a je často používané v komerčných priestoroch a kanceláriách. Tento typ svetla má menší vplyv na skreslenie farieb, čo znamená, že farby budú vyzerať prirodzenejšie.
  • Studené svetlo(5000 K – 6500 K)

    Studené svetlo má modravý odtieň a najviac sa podobá dennému svetlu. Tento typ svetla zvýrazňuje modré a zelené odtiene, zatiaľ čo červené a oranžové môžu pôsobiť chladnejšie. Studené svetlo je ideálne pre priestory, kde je potrebné presne rozlišovať farby, napríklad v ateliéroch alebo dielňach.
Teplota svetla a jej vplyv na farby

Ako svetelné podmienky doma ovplyvňujú vzhľad koberca a podlahy

V domácnostiach často nemáme k dispozícii ideálne denné svetlo po celý deň. Bežne používame umelé osvetlenie, ktoré môže výrazne ovplyvniť vzhľad nášho interiéru. Tu je niekoľko tipov, ako svetelné podmienky ovplyvňujú farbu koberca a podlahy:

Denné svetlo

Ak máte v miestnosti dostatok prirodzeného svetla, farby koberca a podlahy budú vyzerať najvernejšie. Prirodzené svetlo sa však počas dňa mení, čo môže spôsobiť, že farby budú vyzerať odlišne ráno, popoludní a večer. Napr. južné svetlo môže spôsobiť, že farby budú jasnejšie a živšie, zatiaľ čo severné svetlo môže spôsobiť, že farby budú chladnejšie a tlmenejšie.

Umelé osvetlenie

Väčšina domácností sa spolieha na umelé osvetlenie, ktoré môže značne ovplyvniť vnímanie farieb. Teplé žiarovky môžu spôsobiť, že farby vyzerajú žlto alebo oranžovo, zatiaľ čo studené žiarivky môžu spôsobiť, že farby budú vyzerať modro alebo zeleno. Pri výbere koberca alebo podlahy je dôležitévziať do úvahy typ osvetlenia , ktoré používate v miestnosti, kde bude podlaha inštalovaná.

Ako svetelné podmienky doma ovplyvňujú vzhľad koberca a podlahy

Nenechajte sa zmiasť intenzitou svetla

Intenzita svetla zohráva kľúčovú úlohu pri výbere kobercov a podlahových krytín. Pri výbere vzoriek na e-shope alebo na predajni sú koberce a podlahy obvykle veľmi dobre osvetlené (či už na fotografii alebo v reáli), čo môže spôsobiť, že vybrané vzorky vyzerajú svetlejšie a farby živšie, než ako sa budú javiť u vás doma, a na to treba myslieť. Doma je svetlo často menej intenzívne a má inú teplotu chromatičnosti, čo môže viesť k tomu, že podlahová krytina bude pôsobiť tmavšie, než ako sa javila na predajni.

Pri väčšine našich kobercov a podláh vám radi pošleme poštou vzorku zadarmo, aby ste si mohli urobiť čo najlepšiu predstavu o kvalite materiálu a odtieni farby, a vyskúšať si tak, ako bude vyzerať v konkrétnom nasvietení vašej miestnosti. Pokiaľ vyberáte na predajni, dobre môže tiež poslúžiť, keď si vzorky vezmete von – pozrieť sa na ne v prirodzenom svetle, ak je tá možnosť.

Nenechajte sa zmiasť intenzitou svetla

Pozor - niektoré koberce klamú telom

Intenzita svetla a uhol pohľadu zohrávajú dôležitú úlohu pri výbere kobercov, najmä tých s lesklým vlasom, ako sú koberce z viskózy, alebo niektoré z polyesteru či polyamidu. Tieto koberce môžu vyzerať farebne odlišne v závislosti na tom, z akej strany sa na ne pozeráte. Je to spôsobené tým, akým smerom leží vlas koberca, čo ovplyvňuje, ako sa svetlo odráža a aký odtieň vidíte.

Napríklad: keď si vezmete napr. niektorý modrý viskózový koberec a pozriete sa naň z jednej strany, uvidíte ho ako tyrkysový, svetlý a výrazný. Keď zostanete stáť na tom istom mieste a koberec iba otočíte o 180 stupňov, tak zrazu môže stmavnúť, odtiene budú oveľa hlbšie a farba sa môže blížiť námorníckej modrej.

Lesklé koberce majú tiež tendenciu vytvárať tzv. mapy. Tie sa objavia, keď prejdením ruky po vlase zmeníte smer vlasu, čo vytvorí oblasti s trochu iným odtieňom farby ako zvyšok koberca. Niektorým ľuďom sa tento efekt páči, iným môže vadiť. Preto je dobré si to uvedomiť pri výbere.

Niektoré koberce klamú telom

Ako zohľadniť vplyv svetla pri výbere koberca alebo podlahy

Vzorky v rôznom svetle

Pri výbere nového koberca alebo podlahy je dobré vziať si domov vzorky a sledovať ich v rôznych svetelných podmienkach. Pozrite sa na vzorku ráno, popoludní a večer, aby ste videli, ako sa farba mení. Tiež vyskúšajte rôzne typy umelého osvetlenia, ktoré máte doma.

Aladinov tip

Vzorky zadarmo

Pri väčšine našich produktov Vám pošleme vzorky kobercov a podláh zadarmo poštou, takže si môžete v kľude doma farebnosť vyskúšať a skontrolovať si aj kvalitu materiálu.

Kombinácia svetiel

Zvážte kombináciu rôznych typov osvetlenia vo vašom domove, aby ste minimalizovali skreslenie farieb. Môžete kombinovať teplé a studené svetlo, aby farby vyzerali čo najprirodzenejšie. Napr. v obývacej izbe môžete použiť teplé svetlo na večernú atmosféru a studené svetlo na denné aktivity.

Profesionálne poradenstvo

Ak si nie ste istí, aký typ osvetlenia a farbu podlahy alebo koberca vybrať, neváhajte sa poradiť s odborníkom. Profesionálni dizajnéri a predajcovia podláh vám môžu pomôcť vybrať najlepšiu kombináciu svetla a farieb pre váš interiér.

Záver

Svetlo má zásadný vplyv na to, ako farby koberca a podlahy vyzerajú vo vašom domove. Pri výbere nového koberca alebo podlahy je dôležité brať do úvahy svetelné podmienky v miestnosti, aby výsledný efekt bol presne taký, aký si predstavujete. Nezabudnite testovať vzorky v rôznom svetle a zvážte kombináciu rôznych typov osvetlenia na dosiahnutie čo najlepšieho výsledku.

Ako zohľadniť vplyv svetla pri výbere koberca alebo podlahy

Súvisiace články z kategorie Aladinov radca

Koberce vs. podlahy: Aká je náročnosť na údržbu?

Koberce vs. podlahy: Jaká je náročnost na údržbu?

 

Koberce a podlahy majú každý svoje výhody a nevýhody, pokiaľ ide o údržbu a hygienu. Koberce sú pohodlné a pomáhajú zachytávať prach, ale potrebujú pravidelnú údržbu. Podlahy sú ľahšie na upratovanie, ale prach sa na nich môže víriť. Čo by ste si vybrali do svojho domova?
Čítať viac
Podkladové vrstvy PVC

Podkladové vrstvy PVC

 

Neviete, ako vybrať tú správnu PVC podlahu pre váš domov? Podkladová vrstva zohráva kľúčovú úlohu v tom, ako bude podlaha odolná, pohodlná a kde ju môžete položiť. Každý typ má svoje výhody a hodí sa do iných miestností. Prečítajte si náš článok a zistite, ako nájsť tú najlepšiu voľbu práve pre vás!
Čítať viac
Na čo sú vyrovnávacie (prechodové) lišty a ako ich vybrať?

Na čo sú vyrovnávacie (prechodové) lišty a ako ich vybrať?

 

Vyrovnávacie lišty sú takí hrdinovia v pozadí, ktorí zaisťujú, že prechody medzi podlahami sú hladké, bezpečné a vyzerajú skvele. Okrem toho chránia hrany podlahy pred poškodením a zvyšujú jej životnosť. Stačí si len vybrať správny materiál a farbu, aby lišta perfektne zapadla do vášho interiéru a splnila svoju úlohu.
Čítať viac