Koberce vs. podlahy: Jaká je náročnost na údržbu?

 Aktualizované:

Pri výbere podlahovej krytiny je jedným z primárnych faktorov, ktoré by ste mali zvážiť, náročnosť na údržbu. Koberce a podlahy z PVC alebo vinylu majú svoje špecifické výhody a nevýhody, pokiaľ ide o údržbu, hygienu a vplyv na kvalitu vzduchu v miestnosti. A pozor - medzi ľuďmi koluje veľa predsudkov ohľadom praktickosti medzi kobercami a podlahami. Aké sú to? Poďme sa pozrieť na to, čo môžete očakávať od každého typu podlahy, a podporiť to niekoľkými relevantnými štúdiami.

Aladin borí mýty

Podlaha je hygienickejšia a čistejšia, než koberec

Častokrát je koberec naopak hygienickejší, a to vďaka tomu, že oveľa efektívnejšie dokáže zabrániť víreniu prachu a mikro častíc v miestnosti.

Vysvetlenie

Koberce, ostatne ako všetky podlahové krytiny, vyžadujú pravidelnú údržbu, aby vyzerali dobre a boli hygienické, ale paradoxne to u kobercov nie je až tak horúca téma ako u podláh. Koberec má totiž tú vlastnosť, že ľahko pohlcuje prach a nečistoty, ktoré by sa inak aspoň čiastočne pohybovali vo vzduchu v miestnosti. A áno, jedná sa aj o malé mikro čiastočky, ktoré okom nevidíte. Pri použití koberca tak nedochádza k takému víreniu ako pri podlahách.

Možno teda povedať, že pokiaľ podlahu starostlivo nevytierate a neupratujete každý deň, je tu vysoká pravdepodobnosť, že koberec vám lepšie poslúži, čo sa týka hygieny a čistoty ovzdušív miestnosti.

Nekonečný súboj medzi kobercom a podlahou

Koberec

Údržba

Pravidelné vysávanie je nevyhnutné na odstránenie prachu, nečistôt a alergénov.

Aladin borí mýty

Čím viac sa koberec vysáva, tým viac sa opotrebováva.

Vysávanie naopak kobercu pomáha a zlepšuje stav vlasu

Vysvetlenie: Pravidelné vysávanie pomáha narovnať vlas koberca, pretože inak má koberec po čase tendenciu si ľahať. Koberec sa vysávaním prečistí, zbaví sa prachu a nečistôt, čím sa obnoví aj jeho farebnosť. To všetko sú veci, ktoré mu prispejú pre jeho dlhovekosť.

Mám vysávať s rotačnou kefou alebo bez

Všeobecne vzaté koberce s krátkym až stredným vlasom (cca do 1,5 cm) odporúčame vysávať s rotačnou kefou, ktorá pomôže vlas narovnať a dôkladnejšie ho vyčistiť.

Koberce s dlhším vlasom častokrát nie je možné vysávať s rotačnou kefou, pretože sa na neho vlas môže namotávať, takže tu si vystačíme bez neho.

Koberec

To všetko znie skvele pre koberec, ale musí tam byť nejaké nevýhody

Koberec oproti podlahe pohoria napr. čo sa týka akýchkoľvek škvŕn alebo vyliatych tekutín. Zatiaľ čo pri podlahách to vo väčšine prípadov nie je žiadny problém a ľahko sa škvrny zbavíte, pri koberci už musíte rýchlo reagovať, používať špeciálny čistič a pokiaľ sa škvrna nechá zaschnúť, existuje tu riziko, že po nej zostane nenápadná známka.

Okrem toho je potrebné koberec raz za čas, napr. raz za rok, profesionálne vyčistiť, aby sa odstránili hlboko usadené nečistoty a škvrny. Náročnosť na údržbu sa môže líšiť podľa typu koberca a dĺžky vlasu – napr. koberce s dlhým vlasom sú náročnejšie na údržbu, než koberce s krátkym vlasom.

Prach a alergény

Koberce môžu zachytávať prach, nečistoty a alergény, čo môže byť výhodné pre osoby trpiace alergiami alebo astmou. Štúdie ukázali, že koberce môžu pôsobiť ako filter, ktorý zachytáva mikro čiastočky z ovzdušia. To má významný vplyv na zlepšenie kvality vzduchu v miestnosti, pokiaľ sú koberce pravidelne a dôkladne čistené.

Hygiena

Pravidelné čistenie a vysávanie sú nevyhnutné na udržanie kobercov čistých a hygienických. V závislosti od používania sa odporúča koberec vysávať minimálne raz, ideálne 2–3x týždenne. Nezabúdajte však, že stále platí jedno – na udržanie rovnakej úrovne hygienyje potrebné podlahu vytierať zhruba tak 2x častejšie, než vysávať koberec .

Údržba koberca

Podlahy (PVC, Vinyl atď.)

Údržba

Podlahy z PVC a vinylu sú všeobecne jednoduchšie na údržbu ako koberce. Pravidelné zametanie a vytieranie sú obvykle dostatočné na udržanie týchto podláh čistých. Na rozdiel od kobercov nepotrebujú PVC a vinylové podlahy profesionálne čistenie. Sú odolné voči škvrnám a vode, čo ich robí ideálnymi pre kuchyne, kúpeľne a ďalšie oblasti s vysokou prevádzkou.

Prach a alergény

Podlahy z PVC a vinylu nezachytávajú prach a nečistoty, čo znamená, že tieto častice môžu ľahšie víriť vo vzduchu. To môže byť nevýhodou pre osoby trpiace alergiami alebo astmou, pretože častice zostávajú v obehu v miestnosti. Hoci tieto podlahy je možné ľahko čistiť, je dôležité pri údržbe používať čistič a vykonávať údržbu často – niekoľkokrát do týždňa alebo ideálne každý deň, aby sa zachoval vysoký hygienický štandard.

Hygiena

PVC a vinylové podlahy sú veľmi hygienické, ľahko sa čistia, ale je potrebné ich čistiť často. Vďaka ich neporéznemu povrchu sa na nich nehromadia nečistoty a baktérie.

Podlaha

Záver

Pri rozhodovaní medzi kobercami, PVC či vinylovými podlahami by ste mali zvážiť svoje priority a životný štýl. Pokiaľ hľadáte jednoduchú údržbu a vysokú hygienickosť, PVC a vinylové podlahy sú vynikajúcou voľbou. Pripravte sa však na častejšie zametanie alebo vytieranie, inak sa vám v miestnosti pomaly začne víriť prach.

Pokiaľ však preferujete mäkký, pohodlný a teplý povrch, ktorý keď na to príde, môže byť náročnejší na údržbu, ale nemusíte sa oň starať tak často, koberce môžu byť tou pravou voľbou.

Štúdie a odborné zdroje jasne ukazujú, že tvrdé podlahy, ako sú PVC a vinyl, za podmienky, že sa často upratujú, sú hygienickejšie. Na druhú stranu, koberce poskytujú pohodlie, teplo a estetický vzhľad, automaticky zadržiavajú prach, aby sa nevíril v miestnosti, ale môžu byť náchylnejšie na škvrny a raz za čas sa odporúča vykonať ich hĺbkové čistenie.

Dúfame, že vám tento prehľad pomôže pri rozhodovaní a že nájdete tú najlepšiu podlahovú krytinu pre váš domov, ktorá bude nielen krásna, ale aj praktická a zdravá pre vaše prostredie.

Referencie

  1. Noorian, N., Sugano, S., Bluyssen, P. (2022). Impact of Carpets na Indoor Air Quality. Applied Sciences, 12(24), 12989. Zobraziť štúdiu
  2. Causer, S., Shorter, C., Sercombe, J. (2006). Effect of floorcovering construction on contentand vertikálna distribúcia domu dust mite allergen . Journal of Occupational and Environmental Hygiene, 3(4), 161-D45. Zobraziť štúdiu
Záver bitky medzi kobercom a podlahou

Súvisiace články z kategorie Aladinov radca

Vplyv svetla na farbu koberca a podlahy: Čo by ste mali vedieť

Vplyv svetla na farbu koberca a podlahy: Čo by ste mali vedieť

 

Svetlo zohráva zásadnú úlohu v tom, ako vnímame farby koberca a podlahy, a môže výrazne zmeniť ich vzhľad oproti tomu, čo vidíme v obchode. Rôzne typy svetla (prirodzené, umelé) a jeho teplota ovplyvňujú intenzitu a odtieň farieb, takže to, čo vyzerá skvele pod jedným osvetlením, môže v inom prostredí pôsobiť inak. Pri výbere je preto dôležité zohľadniť svetelné podmienky miestnosti, kde bude koberec alebo podlaha umiestnená.
Čítať viac
Podkladové vrstvy PVC

Podkladové vrstvy PVC

 

Neviete, ako vybrať tú správnu PVC podlahu pre váš domov? Podkladová vrstva zohráva kľúčovú úlohu v tom, ako bude podlaha odolná, pohodlná a kde ju môžete položiť. Každý typ má svoje výhody a hodí sa do iných miestností. Prečítajte si náš článok a zistite, ako nájsť tú najlepšiu voľbu práve pre vás!
Čítať viac
Na čo sú vyrovnávacie (prechodové) lišty a ako ich vybrať?

Na čo sú vyrovnávacie (prechodové) lišty a ako ich vybrať?

 

Vyrovnávacie lišty sú takí hrdinovia v pozadí, ktorí zaisťujú, že prechody medzi podlahami sú hladké, bezpečné a vyzerajú skvele. Okrem toho chránia hrany podlahy pred poškodením a zvyšujú jej životnosť. Stačí si len vybrať správny materiál a farbu, aby lišta perfektne zapadla do vášho interiéru a splnila svoju úlohu.
Čítať viac