Ako sa starať o nášľapy na schody: Jednoduchý sprievodca

 Aktualizované:

Nášľapy na schody sú skvelým doplnkom, ktorý zvyšuje bezpečnosť a estetiku vašich schodov. Aby však zostali krásne a funkčné čo najdlhšie, je dôležité sa o ne správne starať. Pripravili sme pre vás jednoduchý a neformálny sprievodca, ako sa starať o kobercové, gumové a hliníkové nášľapy.

Kobercové nášľapy

Pravidelné vysávanie

Kobercové nášľapy je potrebné pravidelne vysávať, aby sa odstránil prach a nečistoty. Použite vysávač s nástavcom na koberce a starostlivo vysajte celý povrch nášľapov. Vysávanie by malo prebiehať aspoň raz týždenne, najmä vo frekventovaných domácnostiach. Pre nášľapy s vyšším vlasom používajte vysávač bez rotačnej kefy.

Čistenie škvŕn

Pokiaľ sa na kobercových nášľapoch objavia škvrny, je dôležité ich čo najskôr odstrániť. Použite jemný čistiaci prostriedok určený na koberce a jemne škvrnu vytrite mäkkou handričkou alebo špongiou. Vyhnite sa príliš silnému treniu, ktoré by mohlo poškodiť vlákna koberca.

Hlboké čistenie

Raz za čas, ideálne každých šesť mesiacov, odporúčame vykonať hĺbkové čistenie kobercových nášľapov. Môžete si najať službu profesionálnu upratovaciu službu alebo použiť parný čistič, ktorý prenikne hlboko do vlákien a odstráni skryté nečistoty a baktérie.

Čistenie kobercových nášľapov

Gumené nášľapy

Pravidelné umývanie

Gumové nášľapy sú najjednoduchšie na údržbu. Pravidelne ich omývajte teplou vodou a jemným mydlom. Použite mäkkú kefu alebo handričku a starostlivo očistite celý povrch nášľapov. Umývanie by malo prebiehať aspoň raz týždenne alebo častejšie, ak sú nášľapy vystavené intenzívnej prevádzke.

Odstránenie nečistôt

Pokiaľ sa na gumových nášľapoch nahromadia nečistoty alebo blato, môžete ich odstrániť pomocou vody z hadice alebo tlakovej umývačky. Dbajte na to, aby bol tlak vody dostatočný na odstránenie nečistôt, ale zároveň nie príliš silný, aby nedošlo k poškodeniu nášľapov.

Kontrola a údržba

Pravidelne kontrolujte stav gumových nášľapov. Hľadajte praskliny, opotrebenie alebo iné poškodenie. Pokiaľ zistíte nejaké vady, vymeňte poškodené nášľapy za nové, aby bola zachovaná bezpečnosť a funkčnosť schodov.

Čistenie gumových nášľapov

Hliníkové nášľapy

Pravidelné čistenie

Hliníkové nášľapy je potrebné pravidelne čistiť, aby si udržali svoj lesk a vzhľad. Použite mäkkú handričku a jemný čistiaci prostriedok na kov. Vyhnite sa abrazívnym (hrubým) čistiacim prostriedkom, ktoré by mohli povrch poškriabať.

Odstránenie škvŕn a oxidácie

Pokiaľ sa na hliníkových nášľapoch objavia škvrny alebo oxidácia, môžete použiť špeciálny čistiaci prostriedok na hliník. Naneste prostriedok na postihnuté miesto a jemne vyleštite mäkkou handričkou. Tento postup pomôže obnoviť lesk a vzhľad hliníkových nášľapov.

Údržba a ochrana

Aby hliníkové nášľapy zostali v dobrom stave, odporúčame ich pravidelne ošetrovať ochranným prostriedkom na kov. Tento prostriedok vytvára ochrannú vrstvu, ktorá zabráni oxidácii a usadzovaniu nečistôt.

Čistenie hliníkových nášľapov

Kontrola, či nášľapy naozaj držia

V neposlednom rade by sme určite odporučili raz za čas manuálne skontrolovať, či nášľapy stále držia dobre zafixované, aby časom nedošlo k uvoľneniu niektorého z nášľapov. Stačí, keď s nášľapmi skúsite rukou zahýbať a pozorovať, či nášľap nie je náhodou uvoľnený. Pokiaľ áno, dôrazne odporúčame ho strhnúť a nalepiť znovu za pomoci zvýšeného množstvo obojstrannej pásky alebo lepidla v spreji.

Záver

Starostlivosť o nášľapy na schody nie je zložitá, ale vyžaduje pravidelnosť a pozornosť. Či už máte kobercové, gumové alebo hliníkové nášľapy, správna údržba vám pomôže udržať ich v dobrom stave a zaistiť, že vaše schody budú bezpečné a esteticky príjemné.

Urobte si čas na pravidelnú údržbu a nášľapy vám budú slúžiť mnoho rokov!

Kontrola upevnenia nášľapu
Pozrite sa na všetky nášľapy na schody

Súvisiace články z kategorie Aladinov radca

Aký koberec vybrať, ak máte doma domácich miláčikov?

Aký koberec vybrať, ak máte doma domácich miláčikov?

 

Pre domácnosti s miláčikmi je skvelou voľbou odolný a ľahko udržiavateľný koberec, ktorý zvládne aj všetky chlpaté radosti. Dôležité je myslieť na praktickosť – koberec by mal byť nenáročný na čistenie a odolný voči nečistotám. S trochou starostlivosti sa z neho stane pohodlné miesto, ktoré si zamilujete vy aj vaši štvornohí kamaráti.
Čítať viac
Ako a prečo vystierkovať podlahu pred pokládkou podlahovej krytiny

Jak a proč vystěrkovat podlahu před pokládkou podlahové krytiny

 

Vystierkovanie podlahy pred pokládkou podlahovej krytiny zaisťuje rovný, stabilný a vlhkosti odolný povrch, čo je kľúčové pre predĺženie životnosti krytiny. Proces je odporúčaný pre väčšinu typov podláh, obzvlášť pri materiáloch ako vinyl alebo laminát, ktoré vyžadujú dokonale rovný podklad. Aj keď stierkovanie zvládne šikovný kutil, je dobré zvážiť profesionálnu pomoc, pretože nesprávne prevedenie môže pokaziť celkový výsledok.
Čítať viac
Koberce vs. podlahy: Aká je náročnosť na údržbu?

Koberce vs. podlahy: Jaká je náročnost na údržbu?

 

Koberce a podlahy majú každý svoje výhody a nevýhody, pokiaľ ide o údržbu a hygienu. Koberce sú pohodlné a pomáhajú zachytávať prach, ale potrebujú pravidelnú údržbu. Podlahy sú ľahšie na upratovanie, ale prach sa na nich môže víriť. Čo by ste si vybrali do svojho domova?
Čítať viac