Aký koberec vybrať, ak máte doma domácich miláčikov?

 Aktualizované:

Máte doma psa, mačku alebo dokonca králika, ktorí sú pánmi vašej obývačky? Potom iste viete, že výber správneho koberca môže byť rovnako náročný ako rozhodovanie, ktorý maznáčik dostane najlepšie miesto na gauči. Poďme sa pozrieť, aký koberec je ideálny pre domov plný chlpatých radostí.

Prečo je koberec vhodný aj pre domácnosti s miláčikmi

Než sa ponoríme do sveta materiálov a údržby, je dobré si uvedomiť, že koberce nie sú nepriateľom domácich maznáčikov. Naopak môžu byť skvelým doplnkom, ktorý poskytuje pohodlie a teplo. Koberce tlmia hluk, čo oceníte pri vyvádzaní vášho maznáčika, a môžu byť aj štýlovým prvkom domova. Takže, aký koberec je ten pravý?

Máte psa alebo mačku?

Materiály, ktoré odolajú aj tým najdivokejším maznáčikom

  1. Polyamid: je ako ten neúnavný kamarát, ktorý vždy vydrží najdlhšie na párty. Tento materiál je známy svojou odolnosťou a jednoduchou údržbou. Navyše je odolný voči škvrnám, čo oceníte, pokiaľ váš maznáčik zanecháva „drobné nehody“.
  2. Polypropylén: je ďalšia skvelá voľba. Je mäkký, odolný proti škvrnám a cenovo dostupný. V prípade polypropylénu (niekedy sa označuje iba PP) sa odporúča skontrolovať, či má koberec antistatickú úpravu, aby sa na ňom nezachytávali chlpy. Vyhnite sa variantu materiálu značenému BCF. Lepšie je zaobstarať úpravu polypropylénu s názvom Heatset alebo Frisé. Možno úplne najlepším nápadom sú bezvlasé koberce typu bouclé, ktoré sa ľahko čistia.
  3. Vlna: je tou pravou voľbou, ak chceteniečo luxusného a prírodného. Je odolná a prirodzene odpudzuje nečistoty. Ale pozor, vlna môže byť drahšia a vyžaduje trochu viac starostlivosti. Pripravte sa na to, že váš maznáčik si ju obľúbi ako svoje nové obľúbené miesto na spanie.
Materiály kobercov vhodné, ak máte domácich miláčikov

Kusový koberec alebo metráž?

Kusové koberce sú skvelé, ak chcete dodať miestnosti šmrnc a zároveň mať možnosť ich ľahko vyčistiť alebo vymeniť. Sú ideálne pre zóny, kde váš maznáčik najradšej relaxuje. Voľte radšej koberce s kratším vlasom a vyššou hustotou, ktoré vás odmenia možnosťou ľahko sa nechať vyčistiť.

Koberce na mieru ( metrážne koberce ) sú vhodné na celoplošné pokrytie miestnosti. Ponúkajú konzistentný vzhľad a pocit pohodlia. Môžete ich tiež vybrať s rôznymi úrovňami odolnosti voči škvrnám a opotrebovaniu, čo je ideálne pre domovy s miláčikmi. Odporúčame polyamidové koberce s nízkym vlasom alebo slučkou.

Kusový alebo metrážny koberec?

Aký typ vlasu mám s ohľadom na maznáčika vybrať?

Slučkový vlas

Výhody:
  • Slučkový vlas je všeobecne odolnejší proti opotrebovaniu.
  • Ľahko sa čistí a je odolný voči škvrnám.
  • Dobre odoláva záťaži a je ideálna pre frekventované priestory.
Nevýhody:
  • Ak má maznáčik ostré pazúry, môže vyťahovať slučky, čo vedie k poškodeniu koberca.
Koberec so slučkovým vlasom?

Strihaný vlas

Výhody:
  • Mäkký a pohodlný povrch, ktorý je príjemný na dotyk.
  • Menšia pravdepodobnosť, že sa pazúry domácich maznáčikov zachytia a poškodia koberec.
Nevýhody:
  • Menej odolný voči opotrebovaniu ako slučkový vlas.
  • Môže byť náchylnejší na zachytávanie nečistôt a zvieracích chlpov.
Koberec so strihaným vlasom

Akú výšku vlasu mám zvoliť?

Nízky vlas

Výhody:
  • Jednoduchšia údržba a čistenie, pretože nečistoty a chlpy nemajú kam zapadnúť.
  • Vysoká odolnosť voči opotrebovaniu, vhodná pre priestory s vysokou prevádzkou.
Nevýhody:
  • Menej mäkký a pohodlný ako koberce s vyšším vlasom.
Koberec s nízkym vlasom

Stredne vysoký vlas

Výhody:
  • Kompromis medzi pohodlím a jednoduchou údržbou.
  • Dostatočne mäkký pre pohodlie, ale stále relatívne ľahko čistiteľný.
Nevýhody:
  • O niečo náročnejšie na údržbu ako koberce s nízkym vlasom.
Koberec so stredne vysokým vlasom

Vysoký vlas

Výhody:
  • Veľmi mäkký a pohodlný, ideálny pre miesta, kde si miláčikovia radi ľahnú.
Nevýhody:
  • Náročnejšie na údržbu a čistenie, pretože nečistoty a chlpy môžu ľahko zapadnúť.
  • Môže byť menej odolný voči opotrebovaniu a ťažšej prevádzke.
Koberec s vysokým vlasom

Odporúčanie

Najlepšou voľbou pre domácnosti s domácimi miláčikmi je koberec s nízkym alebo stredne vysokým slučkovým vlasom. Tento typ koberca je odolný, ľahko sa čistí a udržuje a je menej náchylný na poškodenie pazúry maznáčikov. Ak dávate prednosť strihanému vlasu, zvoľte variant s nízkym alebo stredne vysokým vlasom, ktorý bude ľahšie udržiavateľný.

Odporúčanie ako vybrať koberec s domácimi miláčikmi

Ako udržiavať koberec v čistote, keď máte miláčikov

  1. Pravidelné vysávanie: Vysávajte koberec aspoň dvakrát týždenne alebo aj častejšie, ak váš maznáčik zanecháva veľa chlpov. Použite vysávač s HEPA filtrom a rotačnou kefou, ktorá si poradí s chlpmi.
  2. Okamžité čistenie škvŕn: Nečakajte, kým škvrna zaschne. Použite čistiace prostriedky vhodné pre koberce a utrite škvrnu jemne, aby nedošlo k poškodeniu vlákien. Na škvrnu nastriekajte kobercový čistič, nechajte ho chvíľu pôsobiť a potom jemnou navlhčenou handričkou krúživými pohybmi škvrnu pomaly odstraňujte.
  3. Impregnácia : Ako sa hovorí – najlepšou ochranou je prevencia a pri impregnácii to platí dvojnásobne. Impregnáciu je možné si objednať rovno pri kúpe koberca. Táto neviditeľná vrstva vytvára na povrchu koberca špeciálnu membránu, ktorá posilní jeho odolnosť a chráni ho tak, aby sa do neho vyliate tekutiny alebo špina nevsakovali a tým pádom zostali na povrchu.
  4. Pravidelná hĺbková údržba: Raz za čas si objednajte profesionálne čistenie kobercov. Tým sa odstránia hlboké nečistoty a baktérie, ktoré sa môžu v koberci usadiť. Vybavenie na hĺbkové čistenie koberca si buď môžete zapožičať, alebo si môžete objednať čistenie profesionálne.
  5. Použitie kobercových čistiacich prostriedkov: Existuje mnoho špeciálnych čistiacich prostriedkov určených pre koberce, ktoré sú šetrné k vláknam a zároveň účinné proti škvrnám a pachom. Ak budete potrebovať koberec znova pekne vyvoňať, pozrite sa na Aladinov Pacholap.

Tip na záver

Nenechajte svojich miláčikov, aby vás odradili od obstarania koberca. Správne vybraný a udržiavaný koberec môže byť skvelým doplnkom vášho domova, ktorý poskytuje pohodlie ako vám, tak vašim chlpatým kamarátom. A pamätajte, život s miláčikmi je plný radostí (a sem tam nejakého toho chlpu navyše). A ak sa niečo pokazí? Vždy môžete povedať, že to bola „umelecká úprava“ vášho štvornohého dizajnéra!

Ako udržiavať koberec v čistote, keď máte miláčikov
Ako čistiť koberce s domácimi miláčikmi

Súvisiace články z kategorie Aladinov radca

Ako a prečo vystierkovať podlahu pred pokládkou podlahovej krytiny

Jak a proč vystěrkovat podlahu před pokládkou podlahové krytiny

 

Vystierkovanie podlahy pred pokládkou podlahovej krytiny zaisťuje rovný, stabilný a vlhkosti odolný povrch, čo je kľúčové pre predĺženie životnosti krytiny. Proces je odporúčaný pre väčšinu typov podláh, obzvlášť pri materiáloch ako vinyl alebo laminát, ktoré vyžadujú dokonale rovný podklad. Aj keď stierkovanie zvládne šikovný kutil, je dobré zvážiť profesionálnu pomoc, pretože nesprávne prevedenie môže pokaziť celkový výsledok.
Čítať viac
Ako sa starať o nášľapy na schody: Jednoduchý sprievodca

Ako sa starať o nášľapy na schody: Jednoduchý sprievodca

 

Pre zachovanie funkčnosti a estetiky nášľapov na schody je kľúčová pravidelná údržba. Dôležité je pravidelné čistenie, odstránenie nečistôt a kontrola ich upevnenia. S správnou starostlivosťou môžu nášľapy vydržať mnoho rokov a zaistiť bezpečnosť schodov.
Čítať viac
Koberce vs. podlahy: Aká je náročnosť na údržbu?

Koberce vs. podlahy: Jaká je náročnost na údržbu?

 

Koberce a podlahy majú každý svoje výhody a nevýhody, pokiaľ ide o údržbu a hygienu. Koberce sú pohodlné a pomáhajú zachytávať prach, ale potrebujú pravidelnú údržbu. Podlahy sú ľahšie na upratovanie, ale prach sa na nich môže víriť. Čo by ste si vybrali do svojho domova?
Čítať viac