Jak a proč vystěrkovat podlahu před pokládkou podlahové krytiny

 Aktualizované:

Pokiaľ plánujete pokládku novej podlahovej krytiny, je dôležité zaistiť, aby povrch, na ktorý ju budete inštalovať, bol rovný, čistý a stabilný. Jedným z najlepších spôsobov, ako to dosiahnuť, je vystierkovanie podlahy. Tento proces môže znieť komplikovane, ale v skutočnosti je pomerne jednoduchý a prináša mnoho výhod. Poďme sa pozrieť, prečo je vystierkovanie dôležité a ako na to krok za krokom.

V tomto článku sa dozviete:

  • Čo je stierka a stierkovanie?
  • Kedy mám stierkovať a kedy to riešiť nemusím?
  • Ako pri stierkovaní postupovať, zvládnem to sám?

Prečo vystierkovať podlahu?

  1. Rovný povrch: Hlavným dôvodom na vystierkovanie podlahy je vytvorenie dokonale rovného povrchu. Nerovnosti, trhliny alebo diery môžu spôsobiť, že podlahová krytina nebude správne priliehať, čo môže viesť k jej poškodeniu a zníženiu životnosti.
  2. Stabilita: Stierka zaisťuje, že podklad je stabilný a pevný. To je obzvlášť dôležité pri podlahových krytinách, ktoré vyžadujú pevný a rovný základ, ako sú PVC podlahy (lino), vinyl, laminát alebo drevené podlahy.
  3. Ochrana pred vlhkosťou: Stierkovanie môže tiež pomôcť vytvoriť bariéru proti vlhkosti, čo je dôležité v miestnostiach, kde môže byť problém s vlhkosťou, ako sú kúpeľne alebo pivnice.
  4. Lepšie izolačné vlastnosti: Vystierkovaná podlaha môže zlepšiť tepelnú a zvukovú izoláciu, čo prispieva k pohodlnejšiemu a energeticky úspornejšiemu bývaniu.

Kedy vykonať stierkovanie podlahy?

Stierkovanie podlahy je najlepšie vykonať po dokončení hrubých stavebných prác, ale pred inštaláciou finálnych podlahových krytín. Ideálny čas na stierkovanie je po dokončení inštalácie rozvodov a po aplikácii prvého náteru na steny. Pred pokládkou konkrétnej krytiny (napr. PVC, vinyl, laminát, drevo) je dôležité zaistiť, aby stierka bola úplne suchá a povrch rovný.

Prečo vystierkovať podlahu?

Kedy je stierkovanie nevyhnutné a kedy nie?

Stierkovanie podlahy je nevyhnutné v nasledujúcich prípadoch:

  • Pokiaľ je podklad nerovný, má trhliny alebo diery.
  • Pri pokládke podlahových krytín, ktoré vyžadujú dokonale rovný a stabilný povrch (čo je napr. lepený vinyl alebo laminát).
  • V miestnostiach s vyššou vlhkosťou, kde je potrebné vytvoriť bariéru proti vlhkosti.

Naopak, stierkovanie môže byť vynechané, ak:

  • Podklad je už rovný, čistý a stabilný.
  • Inštalujete krytiny, ktoré nevyžadujú dokonale rovný povrch (napr. niektoré typy kobercov).

Nižšie sme pre vás zoradili krytiny od tej najviac náročnej na rovnosť povrchu až po tú najviac tolerantnú k nedokonalostiam.

  • Lepený vinyl – najnáročnejšia krytina na rovnosť povrchu. Pokiaľ povrch nie je takmer dokonale rovný, stierka sa v bežnej praxi musí robiť vždy.
  • Kľukový vinyl, laminát, drevená podlaha – treba mať hladkú a rovnú podlahu, ale nemusí byť tak perfektný ako pri lepenom vinyle. Kľukový mechanizmus vám malé nedokonalosti podkladu odpustí. Pokiaľ sa ale jedná o väčšie nerovnosti, stierku by sme tu určite odporučili.
  • PVC (lino) bez filcu – je väčšinou záťažové, nízke a je menej tolerantné k nerovnostiam na podklade ako PVC s filcom. Vzhľadom na to, že sa často pokladá do komerčných alebo priemyselných priestorov, tak tu sú nároky na rovnosť podkladu oveľa prísnejšie a stierka je aj v prípade malých až stredných nerovností odporúčaná. PVC bez filcu by sme zaradili do skupiny ku kľukovému vinylu.
  • PVC (lino) s filcom (do domácností) – väčšina povrchov, kam sa toto PVC pokladá, stierku v praxi nevyžaduje. Neznamená to, že žiadny – pokiaľ máte stredné až väčšie nerovnosti, tak aj tu by sme stierku odporučili. Pokiaľ je ale povrch aspoň v rámci možností rovný, tak naň spravidla PVC s filcom položiť môžete.
  • Koberec – je najmenej náročný na rovnosť povrchu. V každom prípade aj tu je určitý štandard potrebné dodržať a určite nie je možné koberec položiť „kamkoľvek“. Z bežnej praxe sa pri pokládke koberca, vo väčšine prípadov, stierka nerobí. Iba pokiaľ máte povrch naozaj nerovný, tak ju aj tu odporúčame.
Kedy je
    stierkovanie nevyhnutné a kedy nie?

Zvládnem to sám?

Radi by sme vám povedali, že áno, ale musíme tu byť obozretní, pretože správne vystierkovať miestnosť už vyžaduje určitú dávku majstrovania alebo skúsenosti. Je veľmi jednoduché proces stierkovania pokaziť, takže ak si tu neveríte, nie je nič zlé na tom zveriť túto úlohu profesionálom. Ak ste ale zdatný/á domáci majster/ka a radi sa naučíte niečo nové, tak je to výzva práve pre vás!

S čím musím počítať pred stierkou a ako dlho to potrvá?

Počítajte s tým, že bude potrebné, aby vám stierka zaschla cez noc. Po jej aplikácii nie je možné sa akokoľvek v miestnosti pohybovať, ani vytvárať akýkoľvek iný kontakt, pokiaľ stierka úplne neuschne a nestuhne. Doba schnutia závisí od vlhkosti vzduchu a teploty, ale vo všeobecnosti trvá schnutie minimálne cez noc, v niektorých prípadoch (zima, vlhko) aj dve až tri noci. Nerobte v miestnosti nič, kým si nebudete 100% istí, že stierka už zaschla a je naozaj pevná, pretože by ste riskovali, že práca a materiál stierky prídu navnivoč.

Existujú aj rýchloschnúce stierky, ktoré sú drahšie, a zaschnú vám počas niekoľkých hodín, takže ak sa naozaj ponáhľate a ešte ten istý deň potrebujete inštalovať podlahu, tak to možné je. V týchto prípadoch sa riaďte inštrukciami na obale, vzťahujúcimi sa ku konkrétnej rýchloschnúcej stierke, ktorú budete aplikovať. Aj tak ale počítajte s minimálne niekoľkými hodinami na zaschnutie.

Vystierkovanie podlahy je kľúčový krok, ktorý by ste nemali podceňovať, ak chcete dosiahnuť perfektný výsledok pri pokládke novej podlahovej krytiny .Dodržujte uvedené odporúčania, a vaša podlaha bude nielen krásna, ale aj funkčná a odolná na dlhé roky.

S čím musím počítať pred stierkou a ako dlho to potrvá?
Pozrite sa na všetky stierkové hmoty

Súvisiace články z kategorie Aladinov radca

Aký koberec vybrať, ak máte doma domácich miláčikov?

Aký koberec vybrať, ak máte doma domácich miláčikov?

 

Pre domácnosti s miláčikmi je skvelou voľbou odolný a ľahko udržiavateľný koberec, ktorý zvládne aj všetky chlpaté radosti. Dôležité je myslieť na praktickosť – koberec by mal byť nenáročný na čistenie a odolný voči nečistotám. S trochou starostlivosti sa z neho stane pohodlné miesto, ktoré si zamilujete vy aj vaši štvornohí kamaráti.
Čítať viac
Ako sa starať o nášľapy na schody: Jednoduchý sprievodca

Ako sa starať o nášľapy na schody: Jednoduchý sprievodca

 

Pre zachovanie funkčnosti a estetiky nášľapov na schody je kľúčová pravidelná údržba. Dôležité je pravidelné čistenie, odstránenie nečistôt a kontrola ich upevnenia. S správnou starostlivosťou môžu nášľapy vydržať mnoho rokov a zaistiť bezpečnosť schodov.
Čítať viac
Koberce vs. podlahy: Aká je náročnosť na údržbu?

Koberce vs. podlahy: Jaká je náročnost na údržbu?

 

Koberce a podlahy majú každý svoje výhody a nevýhody, pokiaľ ide o údržbu a hygienu. Koberce sú pohodlné a pomáhajú zachytávať prach, ale potrebujú pravidelnú údržbu. Podlahy sú ľahšie na upratovanie, ale prach sa na nich môže víriť. Čo by ste si vybrali do svojho domova?
Čítať viac