🤗 Zľava až 32 % na metrážové koberce a podlahy. Využite akciu len do 29. septembra!

Podklady metrážnych kobercov - ktorý je vhodný pre vás?

 Aktualizované:

Ak chcete, aby vám metrážny koberec, do ktorého ste sa rozhodli investovať, vydržal čo najdlhšie, mali by ste sa zamerať nielen na to, aký má vlas a farbu, ale aj na jeho rubovú časť. Rozhodujúce v tejto problematike je kritérium, kam budete koberec inštalovať.

Podkladové materiály:

AB mriežka (Action back)

Mriežka typu AB (Action Backing) alebo mriežka z jutového vlákna sa pri bytových kobercoch používa čoraz menej často, využitie ale nájde predovšetkým pri kobercoch do komerčných priestorov, ktoré sú viac namáhané. AB mriežka koberec spevňuje a posilňuje tak jeho odolnosť. Výhoda AB mriežky je, že má tendenciu koberec vyrovnávať tak, aby sa nevlnil alebo nekrabatel – koberec je tak prirodzene vyrovnaný. Naopak oproti filcu postráda vlastnosť tlmenia a tepelnej i hlukovej izolácie. AB mriežka tiež neprispieva k zmäkčeniu koberca, tak ako to robí napr. filc.

AB mriežka na koberci

AB mriežka spevňuje a posilňuje odolnosť koberca

Filc

Koberce s filcom sú naopak súčasným trendom. Podlahu príjemne zmäkčia, odhluční aj tepelne izolujú. Filcové koberce sú veľmi príjemné, každý nášľap je takmer ako do machu. Filcová podložka je tiež ohybnejšia a mäkšia ako mriežka. S kobercom sa pri pokládke dobre pracuje a pokládka ide rýchlejšie od ruky, pretože filc je schopný pohltiť aj drobné nerovnosti v podklade. Vhodné sú preto do obývačiek a spální. Pretože sám o sebe tento podklad tak nedrží tvar koberca, odporúčame koberce s filcovým podkladom celoplošne lepiť alebo aspoň použiť viac pruhov obojstrannej pásky.

Filc zo spodnej strany metrážneho koberca

Filc má výbornú tepelnú a hlukovú izoláciu

Kombinácia filcu a mriežky (Fusion Back, Premium Back)

Rôzni výrobcovia sa snažia prísť s nevšednými riešeniami, a tak často vymýšľajú kombinácie podkladov, ktoré poskytujú výhody viacerých materiálov. Názvy takýchto riešení sa môžu líšiť, ale princípy bývajú podobné. Najčastejšie sa kombinuje filc s AB mriežkou. Takéto riešenie nájdete často pod názvom Fusion Back alebo Premium Back. Koberce s týmto podkladom majú pevnosť AB mriežky a izolačné vlastnosti filcu.

Kombinácia filcu a AB mriežky zo spodnej strany metrážneho koberca

Pevnosť AB mriežky a izolačné vlastnosti filcu

Gél, guma (protišmykový)

Koberec môže mať zospodu aj gél, čiže gumu, ktorý ho spevňuje a zaistí dlhoročnú výdrž. Gélová vrstva má protišmykové vlastnosti, koberec dobre drží na mieste a eliminuje sa tak možnosť posúvania po podlahe. Aj preto sa s touto podložkou stretávame napr. u detských hracích kobercov.

Latex

Ďalším variantom sú aj koberce s latexom. Latex sa objavuje na čistiacich zónach a lacnejších záťažových kobercoch. Jeho hlavnou prednosťou je totiž nízka cena a dobrá odolnosť.

Latex alebo gél na spodnej strane koberca

Gél (guma) alebo latex zaistí pevné usadenie na podlahe

Resine

Resine, alebo tiež resin, je syntetická živica často používaná ako podklad koberca vďaka svojej odolnosti, vodeodolnosti, stabilite a jednoduchej údržbe. Tento materiál je ideálny pre komerčné priestory aj domácnosti, pretože je schopný odolať intenzívnej prevádzke a vlhkosti, udržuje tvar koberca a je ľahko čistiteľný. Ide tiež o veľmi ekonomický typ podkladovej vrstvy.

Resine podklad zo spodnej strany metrážneho koberca

Resine – odolný a vodeodolný živicový podklad

Granulát

U autokobercov sa často využíva granulátová podložka. Tento materiál je veľmi pevný, odolný a ponúka vynikajúcu ochranu proti mechanickému opotrebovaniu. Granulát tiež dobre odoláva vlhkosti a nečistotám, čo je ideálne na použitie v automobilovom prostredí, kde je koberec často vystavený ťažkým podmienkam.

Granulátový podklad zo spodnej strany metrážneho koberca

Granulát – pevná a odolná ochrana proti opotrebovaniu

Bitúmen

Bitúmen je materiál používaný u kobercových štvorcov, ktoré sú určené pre veľmi zaťažované komerčné priestory. Bitúmenová podložka zaisťuje pevnosť a stabilitu, čo je dôležité pre správnu funkciu a dlhú životnosť kobercových štvorcov. Navyše poskytuje dobrú zvukovú a tepelnú izoláciu.

Bitúmen podklad zo spodnej strany metrážneho koberca

Bitúmen - stabilný a izolačný podklad

Čo teda zvoliť?

Zrejme už je vám to jasné a kľúč je vlastne jednoduchý : Pre bytové koberce voľte podložku z filcu, prípadne z jutovej mriežky. Koberec do detskej izbičky vyberte na filcu alebo s gélovou penou. Uzáťažových kobercov záťažovú gumu, latex, AB mriežku alebo granulát. Ak máte špecifické požiadavky, napr. pre automobil alebokomerčné priestory, zvážte granulát alebo bitúmen.

A aký podklad bude vhodný práve pre vás?

Pozrite sa na všetky metrážne koberce

Súvisiace články z kategorie Metrážové koberce

Koberce vs. podlahy: Aká je náročnosť na údržbu?

Koberce vs. podlahy: Jaká je náročnost na údržbu?

 

Koberce a podlahy majú každý svoje výhody a nevýhody, pokiaľ ide o údržbu a hygienu. Koberce sú pohodlné a pomáhajú zachytávať prach, ale potrebujú pravidelnú údržbu. Podlahy sú ľahšie na upratovanie, ale prach sa na nich môže víriť. Čo by ste si vybrali do svojho domova?
Čítať viac
Predstavenie kobercových štvorcov: praktické riešenie pre váš interiér

Predstavenie kobercových štvorcov: praktické riešenie pre váš interiér

 

Kobercové štvorce sú skvelou voľbou, pokiaľ chcete hravo vylepšiť svoj interiér! Môžete si jednoducho vytvoriť vlastné vzory, ľahko ich nainštalovať a keď sa niečo pokazí, vymeníte len jeden dielec. Sú odolné, udržateľné a vďaka rôznym farbám a materiálom vám umožnia vniesť do priestoru poriadnu dávku kreativity.
Čítať viac
Vplyv svetla na farbu koberca a podlahy: Čo by ste mali vedieť

Vplyv svetla na farbu koberca a podlahy: Čo by ste mali vedieť

 

Svetlo zohráva zásadnú úlohu v tom, ako vnímame farby koberca a podlahy, a môže výrazne zmeniť ich vzhľad oproti tomu, čo vidíme v obchode. Rôzne typy svetla (prirodzené, umelé) a jeho teplota ovplyvňujú intenzitu a odtieň farieb, takže to, čo vyzerá skvele pod jedným osvetlením, môže v inom prostredí pôsobiť inak. Pri výbere je preto dôležité zohľadniť svetelné podmienky miestnosti, kde bude koberec alebo podlaha umiestnená.
Čítať viac