😮 Zľavy až 50% na tisíce produktov! Len do pondelka prebiehajú Dni Môjkoberec!

Ako na vyrovnanie podlahy alebo zarovnajte si to!

 Aktualizované:

Rozhodnuté. Budete pokladať PVC lino, laminátovú alebo vinylovú podlahu alebo metrážny koberec a neviete, kde presne začať? Podklad totiž musíte mať perfektne vyrovnaný. Ideálnym riešením je samonivelačná stierka.

Za skvelé riešenie sa považujú nivelačné a samonivelačné stierky. Ich použitie je totiž úplne jednoduché a výsledok je pri dodržaní predpísaného postupu stopercentný. Tešne pred zatuhnutím sa totiž samovoľne, a predovšetkým rovnomerne rozlejú po celej podlahe. A to na milimeter presne. Podlahu tak budete mať dokonale rovnú a pripravenú na pokládku.

Základom je podlahu ešte pred vystierkovaním dôkladne vyčistiť , zbaviť všetkých nečistôt a prípadné väčšie nerovnosti väčšie ako 2 centimetre vopred vyrovnať. Je dôležité odstrániť aj lepidlá či farby z predchádzajúcich krytín. Pri práci so stierkovou hmotou musíte byť dostatočne obratný a pracovať rýchlo, aby vám stierka nezasychala, vždy sa držte technického návodu a pracovného postupu zvoleného výrobcu stierky. Zmes rozlejete po celej ploche , ktorú chcete vyrovnať, a ona sa následne sama roztiahne do všetkých krajov a rovnomerne vyplní priestor. Nezabudnite, že medzi podlahu a stierku treba aplikovať ešte penetráciu, aby stierka správne priľnula.

Akú stierku zvoliť?

Záleží na tom, akú hrúbku potrebujete a akú savosť. Dôležité je aj to, či máte podlahové vykurovanie. Na jemné a drobnejšie porovnanie podlahy sa používa stierka samonivelačná , ktorá sa dá aplikovať už od pri hrúbke 1 milimeter až do 2,5 centimetra. Sterkovaciu hmotu zmiešate podľa pomeru v návode s vodou a nalejete na vyčistenú (a penetrovanú) podlahu. Stierku následne rozprestrite ježkovým odvzdušňovacím valčekom. Pozor: nivelačnú stierku musíte chrániť pred slnkom, teplotnými šokmi i prievanom. Tuhne približne hodinu, dovtedy s hmotou nijako nemanipulujte. Ak sa budete držaťpredpísaných postupov, úspech vás neminie. V prípade, že si na stierkovanie netrúfnete, nie je žiadna hanba pozvať si odborníka.

Pokladanie podlahy


Pozrite sa na našu ponuku podláh

Súvisiace články z kategorie PVC a lino

Čo je to linoleum? Prírodná voľba pre vašu podlahu

Čo je to linoleum? Prírodná voľba pre vašu podlahu

 

Linoleum je ekologická podlahová krytina, ktorá je šetrná k životnému prostrediu a ľahko sa udržuje. Vďaka svojej odolnosti a praktickým vlastnostiam sa hodí do rôznych typov priestorov, vrátane domácností aj komerčných objektov. Oproti PVC je trvácnejšie a ponúka prirodzené antibakteriálne vlastnosti.
Čítať viac
Na čo sú vyrovnávacie (prechodové) lišty a ako ich vybrať?

Na čo sú vyrovnávacie (prechodové) lišty a ako ich vybrať?

 

Vyrovnávacie lišty sú takí hrdinovia v pozadí, ktorí zaisťujú, že prechody medzi podlahami sú hladké, bezpečné a vyzerajú skvele. Okrem toho chránia hrany podlahy pred poškodením a zvyšujú jej životnosť. Stačí si len vybrať správny materiál a farbu, aby lišta perfektne zapadla do vášho interiéru a splnila svoju úlohu.
Čítať viac
Ako vybrať podlahovú lištu: Sprievodca pre každého

Ak vybrať podlahovú lištu: Sprievodca pre každého

 

Výber podlahovej lišty je kľúčovým krokom pri dokončovaní interiéru, ktorý môže výrazne ovplyvniť celkový vzhľad miestnosti. Zvážte, či chcete opticky zväčšiť alebo zmenšiť priestor, a vyberte lišty v kontrastnej alebo rovnakej farbe ako podlaha, aby zodpovedali vášmu dizajnovému zámeru.
Čítať viac