😮 Zľavy až 50% na tisíce produktov! Len do pondelka prebiehajú Dni Môjkoberec!

Laminátové podlahy vs. vinylové podlahy: bitka podlažných titánov

 Aktualizované:

Ach, podlahy! Tie nekonečné rozhovory o tom, akú zvoliť. Tieto debaty dokážu rozdeliť rodiny, priateľov i kolegov. Ale nestrachujte sa, milí čitatelia, dnes sa ponoríme do vôd nekonečného mora podlahových možností vysvetlíme si rozdiely medzi laminátovými a vinylovými podlahami . Takže si sadnite, uvoľnite sa a užite si túto jazdu.

Výhody laminátových podláh

1. Imitácia majstra

Laminátové podlahy dokonale imitujú vzhľad dreva, kameňa alebo iných materiálov. Máte radi vzor duba, ale predstava vyrúbaných lesov ťaží vaše svedomie? Laminátová podlaha vám je riešením!

2. Rozpočet

Laminátové podlahy vyzerajú luxusne a nie je kvôli nim potrebné predávať obličku. Je to cenovo dostupný zázrak, ktorý z vás urobí kráľa či kráľovnú podlahového sveta.

3. Jednoduchá inštalácia

Laminátové podlahy je možné jednoducho inštalovať vďaka tzv. "kľukaciemu systému". Tým pádom môžete byť aj samouk, ktorý sa pohybuje na pomedzí „kutilstva“ a inštaláciu zmáknete. A keby nie, stále máte v zálohe našich profesionálnych podlahárov.

Nevýhody laminátových podláh:

1. Vodaje nepriateľ

Laminátové podlahy a voda nie sú najlepší priatelia. Pokiaľ je teda váš byt častým cieľom záplav, možno by ste mali zvážiť zakúpenie drahších vodeodolných laminátových podláh alebo úplne inú podlahovú krytinu.

2. Opravy?

Nie, ďakujem: Laminátové podlahy nemožno opravovať. Akonáhle sa na nich objaví škrabanec alebo jamku, nestačí siahnuť po brúske, ale je potrebné dosku vymeniť. Keby boli laminátové podlahy mačka, mali by deväť životov. Lenže nie sú.

3. Vyššia hlučnosť

Laminát netlmí hluk tak dobre, ako koberec, vinyl alebo PVC. Preto je dôležité zvoliť pod neho kvalitnú podložku, inak vás susedia nebudú mať radi.

A ako si v porovnaní stoja vinylové podlahy ?

1. Vodeodolnosť

Vinylová podlaha je ako vodník - miluje vodu a dokáže s ňou skvele vychádzať. Ak máte obavy z povodní či záplav v kuchyni alebo kúpeľni, vinyl vám bude verne stáť po boku a držať vaše nohy suché.

2. Mäkkosť a komfort

Vinylová podlaha je ako mäkká perinka pre vaše nohy. Je príjemná a pohodlná, čo je ideálne pre tých, ktorí trávia veľa času na nohách alebo nemajú radi domáce papuče.

Ako každýprodukt, aj vinyl má svoje nevýhody.

1. Menej odolný

Bohužiaľ, vinylová podlaha nie je úplne nezničiteľná. Môže byť náchylnejšie na škrabance a poškodenie, ak sa na nej usadí monštrum v podobe ťažkého nábytku alebo ostrých predmetov.

2. Cena

Neradi hádžeme všetky vinyly do jedného vreca, ale všeobecne vzaté, vinyl stojí zhruba 2x alebo 3x toľko, čo laminátová podlaha. A to už môže byť pádny argument, prečo zvoliť laminát.

Takže ako vidíte, každá podlaha má svoje pre a proti. Týmto by na obvyklých weboch článok poväčšine končil. Lenže my nie sme obvyklý web, a tak vám radi povieme náš názor.

Ak bývate v paneláku alebo bytovom dome , kde je všetko počuť, alebo ak máte v dome zvýšenú vlhkosť, odporúčame si priplatiť za vinylovú podlahu. Odmenou vám bude väčší komfort, lepšia životnosť a zvukotesnosť.

Naopak pokiaľ do podlahy nechcete investovať imanie a ide vám o jednoduchú inštaláciu, dokonalý vzhľad alebo máte v pláne podlahu doplniť v komfortných zónach pred sedačkou, pri posteli atď. kusovými kobercami, volili by sme laminátovú podlahu. Za ušetrené peniaze môžete vyraziť napríklad na dovolenku.




Pozrite sa na ponuku podláh

Súvisiace články z kategorie Vinylové podlahy

Ako vybrať podlahovú lištu: Sprievodca pre každého

Ak vybrať podlahovú lištu: Sprievodca pre každého

 

Výber podlahovej lišty je kľúčovým krokom pri dokončovaní interiéru, ktorý môže výrazne ovplyvniť celkový vzhľad miestnosti. Zvážte, či chcete opticky zväčšiť alebo zmenšiť priestor, a vyberte lišty v kontrastnej alebo rovnakej farbe ako podlaha, aby zodpovedali vášmu dizajnovému zámeru.
Čítať viac
Na čo sú vyrovnávacie (prechodové) lišty a ako ich vybrať?

Na čo sú vyrovnávacie (prechodové) lišty a ako ich vybrať?

 

Vyrovnávacie lišty sú takí hrdinovia v pozadí, ktorí zaisťujú, že prechody medzi podlahami sú hladké, bezpečné a vyzerajú skvele. Okrem toho chránia hrany podlahy pred poškodením a zvyšujú jej životnosť. Stačí si len vybrať správny materiál a farbu, aby lišta perfektne zapadla do vášho interiéru a splnila svoju úlohu.
Čítať viac
Ako na inštaláciu samolepiaceho vinylu: Praktický sprievodca pre laikov

Ako na inštaláciu samolepiaceho vinylu: Praktický sprievodca pre laikov

 

Inštalácia samolepiaceho vinylu je jednoduchá a zvládne ju každý, pokiaľ dodrží správne kroky. Stačí pripraviť podklad, správne zmerať plochu, nalepiť vinyl a vyhladiť povrch. Tento univerzálny materiál môžete použiť na podlahy aj steny as minimálnou údržbou vám vydrží dlho krásny.
Čítať viac