😮 Zľavy až 50% na tisíce produktov! Len do pondelka prebiehajú Dni Môjkoberec!

Behúne – kobercová klasika, ktorá má v interiéri stále svoje miesto

 Aktualizované:

Malé obytné priestory si zaslúžia rovnakú pozornosť ako tie veľké a rozhodne to neznamená, že nemôžu v interiéru vyniknúť. Behúne sú dlhé a úzke koberce, špeciálne navrhnuté tak, aby splnili požiadavky v tesnejších priestoroch, akými sú chodby, vchody, schodiská, alebo aj menší priestor v kuchyni.

Behúň

Kedy potrebujete behúň

Behúne vás nadchnú najmä svojou všestrannosťou. Nielen, že dodajú miestnosti šmrnc, docielite s nimi aj väčšie pohodlie pre chôdzu, ale tiež ochránite vašu podlahu. Ak zvolíte správny dizajn a veľkosť, významne premení akýkoľvek priestor.

Behúň má mnoho funkcií:

  • dodá textúru a hĺbku inak prázdnej miestnosti, to platí najmä v chodbách, ktoré často bývajú opomínané
  • preteplí miestnosti so studenou dlažbou
  • zmierni únavu vašich nôh, pri dlhom státí, napr. pri príprave jedál v kuchyni
  • ochráni podlahy pred nečistotami, škvrnami a opotrebovaním, hlavne v miestach s vysokou prevádzkou
  • sú vynikajúcou zvukovou izoláciou - absorbujú zvuk, tlmia kroky a znižujú ozveny
  • skvele doplnia ostatné koberce v interiéri, zaistia tak súdržnosť (ak sú v podobných odtieňoch, vzoroch a štýlu)
  • ak hľadáte možnosť ako premeniť miestnosť za nízky rozpočet, behúň je tá správna voľba
  • môžete nimi tiež opticky oddeliť zóny vo väčších miestnostiach, či vymedziť určitý priestor
  • majú skvelý rozmer (nie sú príliš veľké, ani príliš malé), aby vhodne spojili zóny v miestnosti bez nutnosti nákupe ďalšieho nábytku
Behúň

Ako vyberať behúň

Zvážte materiál, z ktorého je koberec vyrobený

Materiál je jedným zo zásadných faktorov pri výbere koberca. Zvážte najmä umiestnenie koberca a frekvenciu pohybu v miestnosti, kam behúň kupujete. Priestory ako chodba, vstup do domu alebo schody vyžadujú odolné materiály, akými sú syntetické vlákna alebo vlna. Také behúne odolajú nečistotám, vyblednutiu a sú trvácnejšie.

Behúň

Naopak pre spálne, kúpeľne alebo izby, kde je prvoradé pohodlie, sú vhodnejšie mäkké vlákna, napr. bavlna, alebo umelé plyšové koberce. V tomto prípade môžete vyberať z hustejších väzieb a strihaných vlasov, poskytnú vám požadovaný luxus a vytvoria útulnú atmosféru.

Behúň

Balkón alebo terasa pravdepodobne nebudú prvým miestom, kam zvažujete umiestniť behúň, ale rovnako ako existujú vonkajšie koberce, sú aj behúne možnou voľbou pre exteriér.

Použitím behúňa na terasu vytvoríte hneď prívetivejšiu atmosféru, vymedzíte priestor (napr. medzi jedálňou a odpočinkovou zónou) a rozšírite aj váš domov aj do vonkajších priestorov. Úzky priestor balkóna je tiež vhodným miestom na umiestnenie behúňa.

Behúň

Veľkosť behúňa

Správna veľkosť behúňa je zásadná pre funkčnosť aj estetický vzhľad. Presné zmeranie priestoru je teda prvým krokom pre správnu voľbu koberca.

V chodbách a vstupných priestoroch je vhodné ponechať niekoľko centimetrov na každej strane behúňa. Zabránite tak tomu, aby behúň pôsobil stiesnene a zbytočne zahltil priestor. Behúne sa vyrábajú v rôznych šírkach, voľte ju teda tak, aby pri položení koberca bola z každej strany viditeľná podlaha okolo 10 cm.

Behúň

V spálni bude rozhodovať umiestnenie, napr. pri položení behúňa pozdĺž postele môžete koberec zasunúť mierne pod posteľ.

Pre ľubovoľnú dĺžku koberca sú skvelou možnosťou behúne na mieru, zvolíte si vhodnú šírku koberca a dĺžku vám pripravíme a obšijeme na mieru vášmu priestoru. Vyberať ale môžete aj z behúňov, kde je veľkosť už daná, tieto behúne mávajú dizajn, ktorý je rozmeru prispôsobený, behúne na mieru majú opakujúce sa vzor.

Behúň

Štýl behúňa, farebnosť a vzor

Štýl behúňa by mal reflektovať súčasné zariadenie vášho domova. Zvážte teda celkový dizajn koberca, jeho farebnosť a vzory, ktoré môžu pôsobiť veľmi dekoratívne. V prípade, že interiér vzory obsahuje, bude vhodnou voľbou jednofarebný behúň.

Neutrálne behúne v prírodných tónoch, alebo jemné vzory väzby koberca budú skvelou voľbou do každého interiéru.

Behúň

Rozhodnite sa, či chcete, aby behúň harmonicky zapadol do priestoru, alebo aby naopak vynikol ako solitér. Behúň, ktorý dopĺňa použitý dekor miestnosti, vytvorí súdržný, vyvážený vzhľad, zatiaľ čo kontrastné farby a vzory pridajú nádych dramatickosti a strhnú na seba pozornosť.

Behúň

Tipy na záver

Protišmykové behúne sú na rubovej strane vybavené špeciálnou gumovou alebo gélovou podložkou, ktorá zaistí, aby koberec držal na podklade a je tak ideálnou voľbou pre priestory s vyšším rizikom pošmyknutia.

Behúň

Pokiaľ si vyberiete behúň, ktorý túto podložku nemá, je veľmi ľahké ju nahradiť našim špeciálnym protišmykovým náterom. Aplikácia je rýchla a veľmi jednoduchá, použiť ho môžete aj na ďalšie koberce v domácnosti.

Behúň

Okrem klasického dlhého behúňa, ktorý sa na schodisko umiestňuje od zhora až dole, je ďalšou možnosťou využiť nášľapy na jednotlivé schodnice. Ochránite nimi schody, poskytnete komfort pre chodidlá, ale tiež zaistíte ľahkú údržbu schodov.

Behúň
Pozrite sa na všetky behúne

Súvisiace články z kategorie Aladinov radca

Vonkajšie koberce: Ako vybrať ten pravý pre váš balkón, terasu, pergolu či záhradu

Vonkajšie koberce: Ako vybrať ten pravý pre váš balkón, terasu, pergolu či záhradu

 

Máte balkón alebo terasu a chcete im dodať šmrnc? Vonkajšie koberce sú skvelým riešením, ktoré zlepší vzhľad a pohodlie vášho vonkajšieho priestoru. Vyberte správny materiál, farbu aj veľkosť a váš balkón sa tak premení na útulné miesto, kde budete radi tráviť čas!
Čítať viac
Ako sa starať o čistiace zóny: Udržujte ich dlho pekné a funkčné

Ako sa starať o čistiace zóny: Udržujte ich dlho pekné a funkčné

 

Čistiace zóny pomáhajú udržať interiér čistý a suchý, ale pre ich dlhú životnosť je potrebná pravidelná údržba, ako je vysávanie, umývanie a hĺbkové čistenie. Každý typ materiálu, od kobercov po gumové a hliníkové rohože, vyžaduje špecifickú starostlivosť. Pravidelná kontrola a opravy poškodených častí zaistí, že čistiaca zóna zostane dlho funkčná a estetická.
Čítať viac
Ako vybrať podlahovú lištu: Sprievodca pre každého

Ak vybrať podlahovú lištu: Sprievodca pre každého

 

Výber podlahovej lišty je kľúčovým krokom pri dokončovaní interiéru, ktorý môže výrazne ovplyvniť celkový vzhľad miestnosti. Zvážte, či chcete opticky zväčšiť alebo zmenšiť priestor, a vyberte lišty v kontrastnej alebo rovnakej farbe ako podlaha, aby zodpovedali vášmu dizajnovému zámeru.
Čítať viac