😮 Zľavy až 50% na tisíce produktov! Len do pondelka prebiehajú Dni Môjkoberec!

Ako vybrať vinylovú podlahu?

 Aktualizované:

Vinyl je mäkký, teplý na dotyk a ponúka sa v mnohých a mnohých dekoroch. Je vysoko odolný, nevadí mu vlhkosť a perfektne sa udržuje. Tiež sa nešmýka a je vhodný pre alergikov. Ako sa v typoch vinylu vyznať a vybrať domov tú najlepšiu vinylovú podlahu? Prečítajte si náš článok.

Kľukový vinyl

Kľukový vinyl je vybavený zámkami, vďaka ktorým sa ľahko pokladá. Jednotlivé dielce sa do seba jednoducho zacvaknú, čo zvládnete, ak ste len trochu zručnejší domáci majster. Kľukový alebo aj zámkový vinyl je odolný, má veľmi realistický dekor a dlho vydrží. Nevýhodou môže byť vyššia cena.

Kľuková vinylová podlaha

Lepený vinyl

Lepený vinyl je lacnejší, ale má vyššie nároky na podklad, ktorý musí byť pre pokládku absolútne rovný a hladký. Na vyrovnanie sa používa stierka alebo anhydrid. Perfektné vyliatie podkladu vrátane brúsenia a penetrácie nie je úplne sranda, preto väčšinou odporúčame túto prácu prenechaťprofesionálnym podlahárom. Vyrovnávanie podkladu pri pokládke tiež znamená minimálne deň navyše, a hlavne ďalšie náklady do výslednej ceny.

Samotné položenie lepeného vinylu vyžaduje určitú zručnosť, pretože treba rovnomerne rozotrieť lepidlo a vinylové dielce presne rozložiť vedľa seba. Pokiaľ nie ste skúsený domáci majster, odporúčame zvážiť, či pokládku nenechať na odborníkoch. Čo sa týka dekorov lepeného vinylu, tie sú stále dosť kvalitné a realistické.

Tip: Väčšina dnešných kľukových vinylov má v sebe integrovanú podložku. Pokiaľ si u nás vyberiete produkt, ktorý podložku nemá, počas nákupu vám pripomenieme, nech ju prikúpite. Aby ste na to nemuseli myslieť. Lepený vinyl podložku nepotrebuje.

Lepená vinylová podlaha

Základné vlastnosti vinylu

Etiketa produktu vám poskytne všetky potrebné informácie, ktoré pre výber potrebujete poznať. Do akých priestorov je daný vinyl určený, aká je jeho odolnosť, hrúbka, výška nášľapnej vrstvy a potvrdí jeho zdravotnú nezávadnosť.



Trieda záťaže

Ďalšie, čo by ste pri výbere mali mať na pamäti, je odolnosť vinylu. O tej vypovedá trieda záťaže, ktorú u výrobku nájdete ako dvojciferné číslo.


Prvá z čísel ukazuje, pre aké priestory je podlaha určená:

  • 2 = bytové priestory
  • 3 = komerčné priestory
  • 4 = priemyselné priestory

Druhé z čísel popisuje odolnosť voči záťaži:

  • 1 = nízka záťaž
  • 2 = stredná záťaž
  • 3 = vysoká záťaž

Takže napríklad vinyl s číslom 23 označuje vysokú bytovú záťaž. Číslo 31 potom nízku komerčnú záťaž. Z týchto dvoch príkladov je potom odolnejší vinyl 31, pretože je určený do namáhanejších, komerčných priestorov.

Ako vybrať vinylovú podlahu

Nášľapná vrstva

Čo sa týka odolnosti, je podstatným kritériom aj hrúbka nášľapnej vrstvy, teda vrstvy, ktorá chráni vrstvu s dekorom pred poškodením. Výška tejto vrstvy sa typicky pohybuje od 0,2 do 0,7 mm. Opäť platí, že čím vyššie je toto číslo, tým je podlaha odolnejšia.

Tip: Do priestorov s prudkými alebo náhlymi zmenami teplôt či veľkou vlhkosťou voľte rigidný vinyl. Vďaka minerálnemu jadru mu nevadí, keď naň celý deň svieti slnko a zvládne aj vlhkosť starších domov.



Hrúbka vinylu

Dá sa povedať, že čím hrubšia podlaha, tým kvalitnejšia. Podlahy s nižšou hrúbkou nemávajú také pevné zámkové spoje a tiež sa na nich viac prejavia nerovnosti podkladu. Vždy treba vedieť, koľko máte v miestnosti priestoru.

Lepený vinyl je nižší, takže pokiaľ musíte pri výške podlahy myslieť na každý milimeter napríklad kvôli obložkám alebo balkónovým dverám, voľte tento typ. Pozor tiež na to, že aj podklad, teda stierka, pridá nejaké milimetre k výslednej hrúbke podlahy. Kľukový vinyl je o niečo vyšší ako vinyl lepený.

Ako vybrať vinylovú podlahu

Podlahové vykurovanie

Pokiaľ doma kúrite prostredníctvom podlahového vykurovania, myslite pri výbere vinylu aj na to, aby bol pre tento typ kúrenia vhodný.



Zdravotná nezávadnosť

Vinylové podlahy sú zdravotne nezávadné, takže sa nemusíte ničoho báť. Produkty sú kontrolované, aby sa z nich neuvoľňovali škodlivé látky, teda vinyl bez obáv patrí do vnútorných priestorov.



Nechajte si poradiť

Stále vám z toho ide hlava okolo? Zavolajte alebo napíšte o pomoc. Ochotne vám poradíme so všetkým, čo o vinylových podlahách potrebujete vedieť. Naši skúsení blahotvorcovia a podlahári sú tu pre vás.

Už je vám všetko jasné? Tak si skočte pre novú vinylovú podlahu.

Ako vybrať vinylovú podlahu

Aké vinylové podlahy u nás nájdete?

Pozrite sa na ponuku vinylových podláh

Súvisiace články z kategorie Aladinov radca

Ako sa starať o čistiace zóny: Udržujte ich dlho pekné a funkčné

Ako sa starať o čistiace zóny: Udržujte ich dlho pekné a funkčné

 

Čistiace zóny pomáhajú udržať interiér čistý a suchý, ale pre ich dlhú životnosť je potrebná pravidelná údržba, ako je vysávanie, umývanie a hĺbkové čistenie. Každý typ materiálu, od kobercov po gumové a hliníkové rohože, vyžaduje špecifickú starostlivosť. Pravidelná kontrola a opravy poškodených častí zaistí, že čistiaca zóna zostane dlho funkčná a estetická.
Čítať viac
Vonkajšie koberce: Ako vybrať ten pravý pre váš balkón, terasu, pergolu či záhradu

Vonkajšie koberce: Ako vybrať ten pravý pre váš balkón, terasu, pergolu či záhradu

 

Máte balkón alebo terasu a chcete im dodať šmrnc? Vonkajšie koberce sú skvelým riešením, ktoré zlepší vzhľad a pohodlie vášho vonkajšieho priestoru. Vyberte správny materiál, farbu aj veľkosť a váš balkón sa tak premení na útulné miesto, kde budete radi tráviť čas!
Čítať viac
Ako vybrať podlahovú lištu: Sprievodca pre každého

Ak vybrať podlahovú lištu: Sprievodca pre každého

 

Výber podlahovej lišty je kľúčovým krokom pri dokončovaní interiéru, ktorý môže výrazne ovplyvniť celkový vzhľad miestnosti. Zvážte, či chcete opticky zväčšiť alebo zmenšiť priestor, a vyberte lišty v kontrastnej alebo rovnakej farbe ako podlaha, aby zodpovedali vášmu dizajnovému zámeru.
Čítať viac