😮 Zľavy až 50% na tisíce produktov! Len do pondelka prebiehajú Dni Môjkoberec!

Ako položiť metrážny koberec? Zvládnete to sami!

 Aktualizované:

Položenie metrážneho koberca môže znieť ako veľká výzva, ale nebojte sa, nie je to žiadna raketová veda. V skutočnosti, s trochou trpezlivosti a správnymi nástrojmi, to zvládnete sami a váš nový koberec bude vyzerať skvele. Pripravili sme pre vás jednoduchý a neformálny sprievodca, ktorý vám pomôže prejsť celým procesom krok za krokom.

Čo budete potrebovať?

Na kladenie koberca budete potrebovať niekoľko základných nástrojov:

Príprava je základ

Zameranie miestnosti

Než sa pustíte do samotného pokladania koberca, je dôležité presne zmerať miestnosť. Začnite tým, že starostlivo zmeriate dĺžku a šírku miestnosti, a to na niekoľkých miestach, aby ste zistili, či sú steny rovné a miestnosť pravouhlá. Poznačte si tieto rozmery a vypočítajte plochu miestnosti. Nezabudnite pripočítať niekoľko centimetrov navyše na každú stranu pre prípad, že by ste urobili chybu alebo narazilina nejaké nerovnosti. Pri meraní zohľadnite aj všetky výklenky a nepravidelnosti v miestnosti.

Príprava miestnosti a podkladu

Pre ľahšiu inštaláciu sa pokúste miestnosť čo najviac vypratať. Nábytok odneste inam, veľké a ťažké skrine na mieste môžu zostať, ale pokúste sa umiestniť ich na jednu stranu, aby vznikla čo najväčšia prázdna plocha. Podklad musí byť čistý, suchý, bez mastnoty a bez nečistôt, aby koberec dobre priľnul. Uistite sa, že podklad je pevný a nemá žiadne vyvýšeniny alebo diery.

Metrážny koberec

Na aký typ povrchu si môžem koberec položiť?

Koberec je možné pokladať na rôzne typy povrchov, ako sú betón, drevené podlahy, laminát, dlaždice alebo pokiaľ sú splnené určité podmienky aj na PVC podlahy (viac info nižšie ). Neodporúča sa pokladať koberec na povrchy, ktoré sú vlhké alebo náchylné k vlhkosti, pretože to môže viesť k plesniam a poškodeniu koberca. Pokiaľ pokladáte koberec na filcu, tak ten vo všeobecnosti ľahšie priľne a pohltí aj nejaké drobné nerovnosti. Koberce s podkladom AB mriežka majú voči dierkam alebo malým nerovnostiam o trochu nižšiu toleranciu.

Je možné si položiť koberec na koberec alebo na lino (PVC)?

Položenie koberca na iný koberec určite odporučiť nemôžeme, pretože starý koberec môže byť nerovný a opotrebovaný, čo ovplyvní stabilitu a životnosť nového koberca. Nový koberec sa Vám začne krabať z dôvodu nestability podkladu starého koberca.

Položiť koberec na lino (PVC) pri splnení určitých podmienok možné je, ale aj tu by sme boli opatrní a pokiaľ tá možnosť je, tak oficiálne odporúčame PVC strhnúť a neklasť naň. Pokiaľ je však PVC v dobrom stave, rovné, dobre ukotvené av žiadnom prípade sa nesmie krabatit, je naň možné koberec položiť.

Na aký povrch metrážny koberec položiť

Čo mám robiť, keď podklad nie je dostatočne rovný?

Napriek tomu, že pri koberci nie sú také vysoké nároky na dokonalú rovnosť podkladu ako pri iných krytinách, ako je napr. vinyl, aj tak je potrebné zachovať určitý štandard pevnosti a rovnosti. V prípade, že máte podklad s väčšími nerovnosťami, odporúčame na vyrovnanie podkladu urobiť tzv.vystierkovanie – tzn. dokonalé vyhladenie povrchu. Táto práca už je trochu podlahárina, takže by sme ju odporučili iba skúseným domácim majstrom, alebo vám ju urobia podlahári. V bežnej praxi sa ale stierkovanie vo väčšine prípadov pokládok metrážnych kobercov nerobí a pokiaľ podklad spĺňa aspoň základnú úroveň rovnosti a stability, všeobecne vzaté naň koberec položiť môžete.

Dodatočná mäkkosť a izolácia? Použite podložku.

Okrem samotného koberca môžete nainštalovať aj podkladovú vrstvu, ktorá zaisťuje pohodlie a predlžuje životnosť koberca. Táto podložka Vám zvýši tepelnú izoláciu koberca, bude lepšie tlmiť kročajový hluk, ale hlavne aj tvrdý koberec zmení na veľmi mäkký na došľap. Tou je podložka pod koberec, napr. Floorwise. Podložkaby mala byť správne zvolená podľa typu koberca a intenzity používania miestnosti. S výberom Vám radi poradíme.

Vyrovnanie podkladu koberca

Položenie koberca

Rozbalenie a aklimatizácia koberca

Keď máte všetko pripravené, roztiahnite koberec z rolky a nechajte ho aklimatizovať v miestnosti aspoň 24 hodín (v lete môže stačiť 12 hodín). Tento krok je dôležitý, pretože koberec sa môže počas prepravy a skladovania zmrštiť alebo roztiahnuť.

Rozbalenie a aklimatizácia koberca pred položením

Rezanie a pokladanie koberca

  1. Rezanie koberca: Začnite tým, že koberec rozložíte na podlahu a narežete podľa tvaru miestnosti. Nezabudnite nechať prídavok niekoľkých centimetrov na každú stranu ako rezervu, ktorú upravíte pri finalizácii.
  2. Kladenie koberca: Položte koberec na podlahu a uistite sa, že je správne umiestnený. Pokiaľ používate viac kusov koberca, spojte ich pomocou spojovacej obojstrannej pásky. Pásku nalepte na podlahu tam, kde bude dochádzať k spoju. Následne zlúpnite hornú fóliu, aby začala lepiť aj zhora. Potom do nej koberec pevne pritlačte, aby sa spoje neoddelili a medzi dvoma kusmi bola minimálna medzera.

Fixácia koberca

Koberec ide položiť a zafixovať tromi hlavnými spôsobmi:

  1. Lepenie na obojstrannú pásku (najbežnejšie)
  2. Lepenie lepidlom (najspoľahlivejšie, horšie sa strháva)
  3. Položenie na voľno (nutné silne zaťažiť)
Rezanie koberca

Aký spôsob fixácie mám zvoliť?

Obojstranná páska – používa väčšina domácností

Lepenie na obojstrannú pásku je najbežnejšou praxou v domácnostiach, pretože je ľahké a rýchle. Páska poskytuje dostatočnú fixáciu a umožňuje ľahkú výmenu koberca v budúcnosti bez poškodenia podkladu. Nevýhodou môže byť nižšia stabilita v silne zaťažovaných oblastiach.

Lepidlo - profesionálne riešenie

Lepenie lepidlom je vhodné pre komerčné priestory alebo tam, kde je vysoká prevádzka, pretože zaisťuje pevné a trvalé prichytenie koberca k podlahe. Táto metóda však môže byť náročná na odstránenie a vyžaduje presné nanesenie lepidla, čo môže byť zložité a časovo náročné.

Na voľno - pre odvážlivcov

Položenie koberca na voľno, teda bez lepenia alebo fixácie sa oficiálne príliš neodporúča a prípadne je vhodné v priestoroch s nízkou prevádzkou. V tomto prípade je dôrazne odporúčané koberec čo najviac zaťažiť väčším počtom kusov hmotného nábytku, aby sa minimalizovala šanca, že sa bude hýbať. Táto metóda je najjednoduchšia a najrýchlejšia, ale koberec môže kĺzať alebo sa vlniť, čo môže byť nebezpečné a nepohodlné.

Lepenie na obojstrannú pásku

Na podlahu nalepte pruhy obojstrannej pásky. Urobte tak po celom obvode miestnosti, viac pruhov umiestnite k dverám, na najfrekventovanejšie miesta v izbe a pozdĺž prípadných spojov. Doprostred miestnosti umiestnite niekoľko dlhých pruhov. Potom strhnite kryciu vrstvu pásky a koberec k nej silne pritlačte.


Koľko pásky budem potrebovať?

Bežné balenie pásky obsahuje 10 metrov. Na pokládku malej jednoduchej miestnosti by Vám mali stačiť 2 – 3 pásiky. Pre stredne veľkú/väčšiu miestnosť odporúčame objednať 3 – 5 pások.

Lepenie koberca na obojstrannú pásku

Lepenie lepidlom

  1. Výber správneho lepidla: Použite lepidlo odporúčané pre typ koberca a podkladu, ktoré plánujete použiť. Môže sa jednať o univerzálne lepidlo na koberce a PVC. Prečítajte si inštrukcie výrobcu lepidla ohľadom spôsobu aplikácie a doby schnutia. Napr. univerzálne lepidlo na koberce, ktoré používajú aj naši podlahári, je Bralep Fix 400.
  2. Nanášanie lepidla: Na nanášanie lepidla použite zubovú stierku s vhodnou veľkosťou zubov podľa odporúčania výrobcu lepidla. Tým zaistíte, že lepidlo bude nanesené rovnomerne.
  3. Aplikácia lepidla: Začnite nanášať lepidlo v jednom rohu miestnosti a postupujte smerom von. Lepidlo nanášajte rovnomernými ťahmi stierkou, pričom dbajte na to, aby vrstva lepidla nebola príliš silná ani príliš tenká. Odporúčaná hrúbka vrstvy lepidla je obvykle uvedená v návode na obale.
  4. Ako mám postupovať, aby som sám seba neprilepil? Lepidlom natrite iba cca polovicu miestnosti a potom vezmite koberec a začnite ho pokladať tam, kde je lepidlo nanesené. Potom pokračujte v nanášaní lepidla ďalej do zvyšku miestnosti a zároveň naň pokladajte koberec. Až budete mať takto položenú celú miestnosť, skontrolujte, aby bol koberec správne vyrovnaný a aby žiadne časti neboli pokrčené alebo prekryté. Toto je posledná šanca, kedy môžete koberec vyrovnať a správne usadiť. Potom vám lepidlo zaschne a už nebude možné nič robiť, takže odporúčame tento krok neodďaľovať a urobiť ho bezprostredne po tom, čo lepidlo nanesiete a koberec naň položíte.
  5. Vytlačenie vzduchových bublín: Použite valček alebo špeciálny nástroj na vyhladenie koberca, aby ste vytlačili vzduchové bubliny a zaistili, že koberec pevne priľne k podkladu. Pokiaľ nemáte nástroj, môžete tento krok urobiť aj ručne.
  6. Kontrola a dokončenie: Po položení celého koberca skontrolujte, či je všade rovnomerne prilepený a či nie sú žiadne nerovnosti alebo bubliny. Nechajte lepidlo zaschnúť podľa pokynov výrobcu, kým miestnosť začnete bežne používať.
Lepenie koberca lepidlom

Pokládka na voľno

Začnite v jednom rohu miestnosti a postupne vyrovnávajte koberec smerom k protiľahlému rohu. Ručne alebo valčekom vyhlaďte všetky nerovnosti alebo bubliny. Keď bude tvar koberca upravený a koberec bude ležať, odporúčame čo najviac koberec zaťažiť nábytkom, alebo aspoň na okrajoch podlepiť obojstrannou páskou.

Pokládka koberca na voľno

Lištovanie

Inštalácia kobercových (soklových) líšt je poslednou bodkou pri pokládke metrážneho koberca. Lišty zaistia pekné a reprezentatívne ukončenie tak, aby sa koberec pri stene nestrapkal. Radi vám poradíme, ako si lištu vybrať.

Čo je to sokel a soklová lišta?

Sokel je spodná časť stavby, ktorá spája stenu s podlahou alebo základom budovy. V našom prípade sa bavíme o soklovej lište, čo je dekoratívny a ochranný prvok, ktorý sa inštaluje na spodnú časť steny, kde sa stretáva s podlahou, obvykle v interiéri. Má niekoľko funkcií:

  1. Ochrana: Chráni spodnú časť steny pred poškodením spôsobeným nárazmi, údermi a vlhkosťou.
  2. Estetika: Zakrýva škáry a nerovnosti medzi podlahou a stenou, čím vytvára čistý a upravený vzhľad.
  3. Údržba: Umožňuje ľahšiu údržbu a čistenie podlahy bez toho, aby dochádzalo k poškodeniu steny.

Soklové lišty môžu byť vyrobené z rôznych materiálov, ako sú drevo, HDF (drevovláknitá doska), plast, kov alebo keramika. Sú k dispozícii v rôznych tvaroch, veľkostiach a designoch, aby sa hodili k rôznym typom interiérov.

Čo je soklová lišta

Princíp kobercových soklových líšt

Najbežnejšie sú pre koberce používané tzv. soklové lišty, ktoré sa pripevnia na stenu a následne sa do nich vloží 5 cm široký prúžok koberca. Tieto lišty vo väčšine prípadov nemajú komponenty – tzn. časti, ktoré by spájali jednu lištu s druhou. Lišty sa tak umiestňujú vedľa seba, jedna vedľa druhej tak, aby medzi nimi bola čo najmenšia medzera. Naši podlahári najbežnejšie pracujú s typom líšt TL55, ktoré sa ľahko inštalujú a majú v sebe žliabok na umiestnenie prúžku koberca.

Princíp kobercových soklových líšt

Inštalácia soklových líšt

Krok 1: Príprava
  • Meranie:
    1. Zmerajte obvod miestnosti, aby ste zistili, koľko líšt budete potrebovať.
    2. Tip: pri objednávaní metrážneho koberca sa vám u nás rovno zobrazí možnosť objednať narezané lišty. Automaticky spočítame množstvo líšt potrebné k vášmu obvodu vrátane rezervy a uvidíte vopred cenu.
    3. Pripravte prúžky koberca, ktoré budú vložené do líšt. Štandardná šírka prúžkov je 5 cm a môžete si ich nechať narezať pri objednávaní metrážneho koberca, takže máte istotu, že budú rovno odrezané a budete ich mať dostatok. Rovnako je možné si zaškrtnúť narezanie prúžkov (kobercovýchsoklov) priamo pri objednávaní a bude vám automaticky spočítané potrebné množstvo.

  • Úprava a rezanie líšt:
    1. V prípade potreby lištu skráťte – napr. na konci steny môžete použiť pílku na drevo alebo plast. Odporúčame si položiť lištu k stene a ceruzkou si na nej urobiť znamienko v bode, kde budete potrebovať rezať.
    2. Do rohov miestnosti narežte lišty pod uhlom 45 stupňov, aby sa pekne spojili. Môžete k tomu upotrebiť zverák, do ktorého lištu umiestnite a potom ju zrežete. Je možné ju zrezať aj bez použitia zveráka, ale treba si dávať o to väčší pozor, aby porezanie bolo čo možno najpresnejšie. Ideálne je, keď vám lištu niekto drží. Do lišty ešte potom umiestnite prúžok koberca, ktorý spoj zakryje, takže sa nemusí jednať s úplnou presnosťou o 45-stupňový uhol - nemusíte merať uhlomerom, pokiaľ ho nemáte, ale stačí, keď porežete čo najpresnejšie "od oka".
Krok 2: Inštalácia líšt na stenu
  • Prilepenie lepidlom:

    Tento spôsob je v praxi najbežnejšie používaný a používajú ho aj naši podlahári. Lepidlo vám lištu dostatočne silno a bezpečne prilepí k stene a to aj v prípade, že nemáte dokonale rovné múry. Na zadnú stranu lišty umiestnite v intervale cca 20 cm od seba doprostred lišty väčšie kvapky lepidla (napr. Mamut). Potom lištu pevne pritlačte k stene a držte cca 1 minútu, aby dobre priľnula.



  • Prilepenie obojstrannou páskou:

    Pokiaľ budete lepiť s použitím obojstrannej pásky, výsledok a zafixovanie nemusí byť tak spoľahlivé, ako pri lepení lepidlom, najmä ak nemáte úplne rovné múry. Niekedy sa vám môže po čase lišta začať na niektorých miestach mierne odlepovať. Na druhú stranu prípadne de-inštalácia líšt sa vám potom lišta bude oveľa jednoduchšie strhávať oproti nalepeniam lepidlom, čo je výhoda tohto spôsobu.

    Nalepte obojstrannú pásku na stenu – nelepte ju po celej miestnosti, ale robte to po jednotlivých segmentoch, tzn. vždy pre konkrétnu lištu, ktorú chcete nalepiť. Po nalepení strhnite z pásky ochrannú fóliu, aby začala lepiť aj z druhej strany. Potom na ňu pritlačte lištu, pritlačte, a držte nehybne po dobu cca 1 minúty. Skontrolujte, že lišta pevne drží, a pokračujte na ďalšie. Táto metóda je vhodná iba ak máte naozaj rovné steny.



  • Privŕtanie:

    Tento spôsob je na inštaláciu najnáročnejší a zároveň je najspoľahlivejší. Používa sa najmä v prípadoch, kde si naozaj potrebujete byť istí, že sa lišta nikdy neuvoľní. Väčšinou teda v komerčných alebo vysoko zaťažovaných priestoroch. Väčšina domácností tento spôsob ukotvenia nepoužíva.

    Použite montážne hmoždinky a skrutky alebo skrutky. Vyvŕtajte otvory do steny, vložte do nich hmoždinky. Potom priložte lištu k stene a ceruzkou si na nej označte miesto, kde je za ňou umiestnená hmoždinka. Potom lištu pevne držte pri stene (ideálne, keď vám ju niekto pridržuje) a na vyznačenom mieste ju skrutkou alebo skrutkou prevŕtajte tak, aby ste sa trafili do hmoždinky, ktorá je za lištou.

Inštalácia soklovej lišty
Krok 3: Inštalácia koberca do líšt
  • Vkladanie prúžkov koberca:
    1. Naneste tenkú vrstvu lepidla na spodnú časť prúžku koberca. Pokiaľ má lišta už na sebe nainštalovanú obojstrannú pásku, tento krok môžete preskočiť. Napr. naše najpredávanejšie lišty TL55 na sebe už pásku majú, takže z nej stačí iba strhnúť ochrannú fóliu, aby začala lepiť.
    2. Jemne vtlačte prúžok do drážky v lište. Môžete použiť mäkkú gumovú paličku, aby ste prúžok koberca pevne a rovnomerne vtlačili do drážky.
    3. Po vložení všetkých prúžkov skontrolujte, či sú správne usadené a či nikde nevyčnievajú.
Krok 4: Dokončenie
  • Začistenie:
    1. Odstráňte prebytočné lepidlo a vyčistite okolie
    2. Nechajte lepidlo zaschnúť podľa pokynov výrobcu.
    3. Skontrolujte celú miestnosť, či sú všetky lišty pevne pripevnené a prúžky koberca dobre sedia v drážkach.

Týmto spôsobom dosiahnete profesionálny a esteticky príjemný výsledok pri inštalácii kobercových soklových líšt.

Dokončenie

Po pokládke odporúčame koberec dôkladne povysávať, aby ste ho zbavili voľných vlákien, ktoré do neho mohli napádať pri jeho rezaní. Pokiaľ koberec v niektorých miestach dokonale neprilieha k podkladu, robí vlny alebo hrče, odporúčame ho prevalcovať ťažkým valcom na koberce. Ten zakúpite v špecializovaných predajniach alebo si ho môžete zapožičať od podlahárov. Valcom niekoľkokrát prejdite zdvihnuté miesta, čím dôjde k ich správnemu usadeniu a ľahnutiu. Valec je však voliteľný a položiť koberec je možné aj bez neho s tým, že sa ešte viac usadí pri bežnom používaní.

Záverom

Položenie metrážneho koberca môže byť váš kutilský projekt, ktorý zvládnete sami a ušetríte peniaze za odbornú montáž. Povedali by sme, že pokládku metrážneho koberca zvládne každý, aspoň čiastočnemanuálne zručný človek, takže sa nemusíte obávať. Stačí sa riadiť naším sprievodcom a venovať pozornosť detailom. Keď si koberec položíte sami, budete z neho mať o to väčšiu radosť! Tak smelo do toho a užite si svoj nový koberec!

Pozrite sa na všetky metrážne koberce

Súvisiace články z kategorie Metrážové koberce

Ako sa starať o kobercové štvorce

Ako sa starať o kobercové štvorce

 

Kobercové štvorce sú skvelou voľbou pre útulné a štýlové priestory. Pravidelne ich vysávajte, rýchlo odstraňujte škvrny a raz ročne ich dôkladne čistite, aby vyzerali skvele. Chráňte ich pred slnkom a ťažkým nábytkom, a vaša podlaha vám vydrží dlho as úsmevom!
Čítať viac
Ako položiť kobercové štvorce

Ako položiť kobercové štvorce

 

Pokládka kobercových štvorcov je ako skladanie puzzle - začnete uprostred a postupne si vytvoríte vlastný obraz. S pomocou lepidla alebo pásky a pár nástrojov zvládnete štvorce ľahko nainštalovať a upraviť okraje. Nakoniec miestnosť vysajete, necháte koberec ustáliť a váš nový štýlový koberec je na svete!
Čítať viac
Na čo sú vyrovnávacie (prechodové) lišty a ako ich vybrať?

Na čo sú vyrovnávacie (prechodové) lišty a ako ich vybrať?

 

Vyrovnávacie lišty sú takí hrdinovia v pozadí, ktorí zaisťujú, že prechody medzi podlahami sú hladké, bezpečné a vyzerajú skvele. Okrem toho chránia hrany podlahy pred poškodením a zvyšujú jej životnosť. Stačí si len vybrať správny materiál a farbu, aby lišta perfektne zapadla do vášho interiéru a splnila svoju úlohu.
Čítať viac