:point_right: Padajú ceny kusových kobercov. Využite zľavy až 23 %. :point_left:

Stručný návod, ako položiť laminátovú podlahu

 Aktualizované:

Vzhľad, odolnosť a príjemná cena. To sú tri základné dôvody, prečo si domov zaobstarať laminátovú podlahu . Pokiaľ ste navyše len trochu zruční, lamino si položíte sami a ušetríte ešte viac. Tu je návod.

Než začnete:

Stála teplota

Majte na pamäti, že lamínu je potrebné zaistiť správnu klímu. Teplota by sa mala pohybovať medzi 18 až 22 °C a relatívnu vlhkosť vzduchu, ktorú zistíte pomocou obyčajného vlhkomeru, medzi 50-60 %. V týchto podmienkach sa vyhnete tvorbe škár medzi lamelami a vŕzganiu podlahy.

Ustálenie lamina v miestnosti

Aspoň 48 hodín vopred uskladnite balíky s krytinou v podobných podmienkach, aké panujú na mieste, kde budete podlahu pokladať. Lamino sa vďaka tomu aklimatizuje na potrebnú teplotu a vlhkosť a vyhnete sa prípadným deformáciám.

Pokládka laminátovej podlahy

Postup pokládky laminátovej podlahy

Podklad

Odstráňte starú podlahovú krytinu a podlahu dôkladne vyčistite, prípadné hrbolčeky obrúste. Na vyrovnanie použite nivelačnú stierku alebo iný vhodný materiál. Podklad musí byť pre položenie krytiny absolútne rovný, čistý a suchý. Zvyškovú vlhkosť podkladu zmerajte dotykovým vlhkomerom, alebo lepšie CMS prístrojom (karbidový princíp). Hodnota nesmie prekročiť 2 %, pretože položenie na vlhký podklad spôsobí, že sa podlaha vyduje.

Podložka

Podlaminátovou krytinu patrí podložka, ktorá izoluje, chráni lamino proti vlhkosti a tlmí kročajový hluk. Pri výbere podložky sa riaďte odporúčaním výrobcu. Pokiaľ vami vybraná krytina podložku už obsahuje, budete potrebovať iba parotesnú zábranu.

Rozvrhnutie podlahy v miestnosti

Vopred si premyslite, v akom vzore budete podlahu pokladať a panely si podľa toho roztrieďte. Ideálne je pokladať dielce rovnobežne s najdlhšou stranou miestnosti. Takéto usporiadanie zvyšuje stálosť podlahy a zväčšuje priestor.

Dilatačné škáry

Medzi podlahou a stenami počítajte s medzerou minimálne 10 až 15 mm. Tento priestor je nevyhnutný na zmršťovanie a rozpínanie krytiny v rôznych klimatických podmienkach. Dilatačná škára nesmie byť vyplnená ani použitá napríklad na vedenie káblov.

Pokládka laminátovej podlahy

Začíname pokladať

Prvý dielec položte k stene. Strana, na ktorej je pero, smeruje do miestnosti. Perá na druhej strane odrežte. Odstup od steny zachováte pomocou rozperky alebo dištančných klinov.

Prvý rad

K prvému položenému dielu pridajte ďalšie, naklopte a zacvaknite do zámku predchádzajúceho panelu. Postupujte až na koniec radu. Posledný dielec v rade zrežte, aby pasoval do zostávajúceho priestoru. Myslite na zachovanie dilatačnej škáry.

Druhý rad

Odrezaným kusom dielca z prvého radu začnite rad druhý. Vďaka tomu bude druhý rad posunutý a dielce nebudú začínať v oboch radoch na rovnakom mieste. Posunutie minimálne o tretinu dielca oproti predchádzajúcemu radu je dôležité, aby podlaha pekne vyzerala. Pokračujte v predchádzajúcom postupe: dielec vždy zasuňte na pero dielca pri stene, naklopte a zacvaknite zámky. Rovnakým spôsobom pridávajte ďalšie dielce a postupujte až na koniec radu.

Pokračovanie v pokládke

Každý nový rad pripevnite pomocou zámkov do predchádzajúcich položených radov. Pokiaľ máte dlhú miestnosť, môže sa vám hodiť pomocník, ktorý vám pomôže položené panely udržať v potrebnej polohe.

Pokládka laminátovej podlahy

Prekážky

Pokiaľ potrebujete podlahu prispôsobiť trubkám prípadne tvaru stien, zrežte dielce podľa potreby. Dobre všetko zmerajte, otvory vytvorte dostatočne veľké a vždy myslite na zachovanie dilatačnej medzery.

Posledný rad

Posledný rad zrežte podľa zostávajúceho miesta. Možno budete panely musieť aj zúžiť, aby do priestoru dobre pasovali. Opäť platí pravidlo o zachovaní dilatačnej škáry.

Finálne úpravy

Po položení posledného dielca starostlivo odstráňte rozperky a dištančné kliny a inštalujte podlahové lišty . Zakryjú dilatačnú škáru a finálne doladia vzhľad podlahy.

Pokládka laminátovej podlahy


Profíci všetko vyriešia za vás

Pokiaľ si nie ste istí, že by podlaha vo vašom podaní vyzerala presne podľa predstavalebo na majstrovanie jednoducho nemáte čas, objednajte si profesionálnych podlahárov. Budete mať istotu, že nová podlaha bude vyzerať na jedničku.

Pozrite sa na koľko by vyšla profesionálna pokládka

Súvisiace články z kategorie Laminátové podlahy

Ako vybrať podlahovú lištu: Sprievodca pre každého

Ak vybrať podlahovú lištu: Sprievodca pre každého

 

Výber podlahovej lišty je kľúčovým krokom pri dokončovaní interiéru, ktorý môže výrazne ovplyvniť celkový vzhľad miestnosti. Zvážte, či chcete opticky zväčšiť alebo zmenšiť priestor, a vyberte lišty v kontrastnej alebo rovnakej farbe ako podlaha, aby zodpovedali vášmu dizajnovému zámeru.
Čítať viac
Ako nainštalovať podlahové lišty

Ako nainštalovať podlahové lišty

 

Tu sa dozviete, ako nainštalovať podlahové lišty, vrátane potrebných nástrojov a základných krokov na dosiahnutie profesionálneho výsledku.
Čítať viac
Ako sa starať o laminátovú podlahu

Ako sa starať o laminátovú podlahu

 

Správna starostlivosť o laminátovú podlahu je kľúčom k jej dlhému životu a krásnemu vzhľadu. Objavte osvedčené metódy a odporúčania, ako udržať vašu laminátovú podlahu v perfektnom stave.
Čítať viac