:point_right: Padajú ceny kusových kobercov. Využite zľavy až 23 %. :point_left:

Ako sa starať o laminátovú podlahu

 Aktualizované:

Lamino je lacné a dobre sa udržuje. Väčšinou je však tiež náchylné na vlhkosť a poškriabanie. Pri správnom postupe údržby vám ale krásne môže vydržať roky. Prečítajte si, ako sa o laminátovú podlahu starať a čím ju čistiť, aby bola jej životnosť čo najdlhšia.

Čo potrebujete o lamine vedieť

Laminátové podlahy tvoria niekoľko vrstiev. Pre oko je najdôležitejšia vrstva s vytlačeným dekorom, vďaka ktorej má lamino konkrétny vzor. Na tejto vrstve leží priehľadná ochranná vrstva, ktorá nás zase zaujíma z hľadiska údržby. Práve túto vrstvu budete čistiť a taktiež chrániť pred poškodením.

Ako sa starať o laminátovú podlahu

Ako lamino chrániť

  • Dávajte pozor na ostré predmety. Podlahu môžu poškriabať podpätky, kamienky alebo akékoľvek ostré predmety. Zabrať jej dajú aj zvieracie pazúriky. Aby ste riziko poškodenia znížili, používajte čistiace zóny . Rohožka pred dverami pomáha zabrániť vnášaniu piesku, štrku a iných ostrých častíc do interiéru.
  • Vodu aj iné tekutiny hneď utrite. Laminátová podlaha nie je vodeodolná, preto akékoľvek vyliate tekutiny okamžite utrite. Keď sa vlhkosť dostane medzi škáry podlahových dielcov, môže to podlahu poškodiť.
  • Chráňte podlahu pred poškriabaním plstenými podložkami. Na nohy stolov, stoličiek a iného nábytku nalepte plstené podložky. Týmto spôsobom minimalizujete riziko poškriabania.
  • Buďte opatrní pri sťahovanie. Pri sťahovaní alebo presúvaní nábytku predmety neťahajte po podlahe, ale radšej preneste. Predídete tak viditeľným čiaram a vrypom na podlahe.
Ako sa starať o laminátovú podlahu

Čím lamino čistiť

  • Vysávač aj metla. Pokiaľ sa vám na podlahu vysype múka alebo potrebujete odstrániť omrvinky alebo iné nečistoty, stačí použiť zmeták alebo vysávač s kefou na tvrdé podlahy.
  • Jemne navlhčený mop. Podľa typu miestnosti vytierajte raz týždenne alebo raz za 14 dní. Kuchyňa častejšie, menej používané miestnosti menej často. Na vytieranie používajte iba jemne navlhčený mop, pretože nadmerné množstvo vody môže podlahu poškodiť.
  • Vhodné čistiace prostriedky. Väčšinou nie je potrebné používať špeciálne čistiace prostriedky . Vytierať môžete aj bez nich alebo len s jemným čistidlom. Vyhnite sa abrazívnym prostriedkom, bielidlám a agresívnym chemikáliám.
  • Robotický vysávač a mop. Starostlivosť o laminátovú podlahu môžete prenechať robotickému vysávaču aj mopu. Len sa vopred uistite, že je váš robot pre lamino vhodný.
Ako sa starať o laminátovú podlahu

Súvisiace články z kategorie Laminátové podlahy

Ako vybrať podlahovú lištu: Sprievodca pre každého

Ak vybrať podlahovú lištu: Sprievodca pre každého

 

Výber podlahovej lišty je kľúčovým krokom pri dokončovaní interiéru, ktorý môže výrazne ovplyvniť celkový vzhľad miestnosti. Zvážte, či chcete opticky zväčšiť alebo zmenšiť priestor, a vyberte lišty v kontrastnej alebo rovnakej farbe ako podlaha, aby zodpovedali vášmu dizajnovému zámeru.
Čítať viac
Ako nainštalovať podlahové lišty

Ako nainštalovať podlahové lišty

 

Tu sa dozviete, ako nainštalovať podlahové lišty, vrátane potrebných nástrojov a základných krokov na dosiahnutie profesionálneho výsledku.
Čítať viac
Stručný návod, ako položiť laminátovú podlahu

Stručný návod, ako položiť laminátovú podlahu

 

Prezradíme Vám zopár tipov a trikov, ako si bez vrások položiť laminátovú podlahu.
Čítať viac