😮 Zľavy až 50% na tisíce produktov! Len do pondelka prebiehajú Dni Môjkoberec!

Ako nainštalovať podlahové lišty

 Aktualizované:

Inštalácia líšt je veľmi jednoduchá. Najprv skontrolujte, že je stena nad podlahou očistená. Následne máme 2 spôsoby, ako lištu nainštalovať:

  • Nalepiť
    Odporúčaný a jednoduchší spôsob na inštaláciu, potreba rovnej steny.
  • Privŕtať
    Náročnejší spôsob, spoľahlivejší, používa sa viac pri nerovných stenách.

Lepenie

Lišty sa lepia zo zadnej strany k stene lepidlom - môžete použiť napr. obľúbené lepidlo Mammut. 1 balenie tohto lepidla by Vám bezpečne malo vystačiť na cca 20 metrov líšt.
  • Na zadnú stranu lišty nanesieme kúsky lepidla cca 10-20 cm od seba (v závislosti od nerovnosti steny).
  • Lištu tlačíme smerom k stene a zároveň dole k podlahe.
  • Lištu odporúčame zafixovať nastreleným tenučkým klincom, aby sa nehýbala do doby, kedy lepidlo zaschne. Pokiaľ túto možnosť nemáte, tak lištu držte pevne pritlačenú, pokiaľ lepidlo nezaschne.
Lepenie podlahovej lišty

Privŕtanie

  • Z lišty vyberiete prúžok, ktorý zakrýva kanálik na vedenie kábla.
  • Lištu priložíte ku stene a zadnú stranu kanálika na lište privŕtate k stene. Odporúčaný rozostup skrutiek od seba je cca 20 cm
  • Vložíte späť krytku kanálika na vedenie káblov.

Skrátenie líšt

V niektorých úsekoch budete potrebovať lištu skrátiť a odrezať. Na rezanie Vám postačí pílka s jemnými zubami (ideálne napr. na železo). Režeme zvisle a rovno od zhora nadol. Pokiaľ nemáte pílku, mohol by to zvládnuť aj ostrý nôž, ale to príliš neodporúčame - je to viac práce a nôž sa pravdepodobne otupí.

Privŕtanie podlahovej lišty

Spájanie líšt

Spájanie líšt je veľmi jednoduché - 2 lišty rovno k sebe spojíte spojkou. Pokiaľ sa Vám 2 lišty stretávajú v rohu miestnosti, použite kút. Ak chcete spojiť 2 lišty vo vonkajšom výčnelku miestnosti, použite roh. V prípade, že chcete lištu ukončiť, použite ľavú alebo pravú koncovku. Tieto komponenty si môžete objednať spoločne s lištou.

Spájanie podlahovej lišty

Vedenie kábla

Vnútri lišty sa nachádza kanálik, ktorým môžete vykonať akýkoľvek kábel. Kanálik má rozmer cca 2x1 cm a postačí tak bezpečne na vedenie väčšiny káblov.

Vedenie kábla v podlahovej lište

Zakončenie inštalácie podlahovej lišty

Tu sme pripravili video návod:


Súvisiace články z kategorie PVC a lino

Ako vybrať podlahovú lištu: Sprievodca pre každého

Ak vybrať podlahovú lištu: Sprievodca pre každého

 

Výber podlahovej lišty je kľúčovým krokom pri dokončovaní interiéru, ktorý môže výrazne ovplyvniť celkový vzhľad miestnosti. Zvážte, či chcete opticky zväčšiť alebo zmenšiť priestor, a vyberte lišty v kontrastnej alebo rovnakej farbe ako podlaha, aby zodpovedali vášmu dizajnovému zámeru.
Čítať viac
Čo je to linoleum? Prírodná voľba pre vašu podlahu

Čo je to linoleum? Prírodná voľba pre vašu podlahu

 

Linoleum je ekologická podlahová krytina, ktorá je šetrná k životnému prostrediu a ľahko sa udržuje. Vďaka svojej odolnosti a praktickým vlastnostiam sa hodí do rôznych typov priestorov, vrátane domácností aj komerčných objektov. Oproti PVC je trvácnejšie a ponúka prirodzené antibakteriálne vlastnosti.
Čítať viac
Na čo sú vyrovnávacie (prechodové) lišty a ako ich vybrať?

Na čo sú vyrovnávacie (prechodové) lišty a ako ich vybrať?

 

Vyrovnávacie lišty sú takí hrdinovia v pozadí, ktorí zaisťujú, že prechody medzi podlahami sú hladké, bezpečné a vyzerajú skvele. Okrem toho chránia hrany podlahy pred poškodením a zvyšujú jej životnosť. Stačí si len vybrať správny materiál a farbu, aby lišta perfektne zapadla do vášho interiéru a splnila svoju úlohu.
Čítať viac