Aký je rozdiel medzi PVC, laminátovou a vinylovou podlahou?

 Aktualizované:


PVC a vinyl je vo svojej podstate to isté, teda aspoň, čo sa týka materiálu, nazývaného polyvinylchlorid.

Vinylové podlahy sú v dnešnej dobe pomerne rozšíreným trendom. Rozlišujeme dva druhy podľa pokládky, ktoré sú odlišné nielen spôsobom položenia, svojou hrúbkou, ale aj designom. Konkrétne sa jedná o zámkovú , kedy je podlaha položená bez lepenia a jej položením vznikajú dilatačné škáry. Druhým typom je lepená vinylová podlaha , ktorú je nutné precízne prilepiť k úplne rovnému, vystierkovanému povrchu.

Vinylové podlahy sú mäkké a teplé . Chodenie po nich je vo všetkých smeroch pôžitkom. Vďaka akustickým vlastnostiam dokážu tlmiť nežiaduci hluk spôsobený podpätkami alebo labkami.

Laminátové podlahy majú tendenciu byť kvôli tvrdému povrchu a nízkej hmotnosti hlučnejšie . Môžu byť pod nohami pocitovo trochu duté. Výhodou môže byť nižšia cena, naopak nevýhodou je tu nižšia odolnosť proti tekutinám. Napríklad pri psích miskách tak často môže najmä lacnejšia laminátová podlaha napučať.

S PVC podlahami má veľa ľudí spojené skôr negatívne názory, kvôli minulosti. Dnešný spôsob pokládky je ale oveľa pokročilejší, to sa týka aj používaných lepidiel, ktoré sú v dnešnej dobe oveľa kvalitnejšie. Okrem pokročilejších technológií môžete hľadať pri PVC benefity aj v jeho vlastnostiach. Výhodou môže byť napríklad mäkkosť a väčší pocit tepla oproti vinylu. PVC sa podobne ako koberce predáva v roliach .

Síce to nemáme v nadpise, ale radi by sme tu zmienili ešte lino, resp. linoleum či marmoleum.Väčšina ľudí termín PVC zamieňa s termínom lino. Avšak to nie je to isté. Linoleum je prírodný materiál , väčšinou býva tenší, ale zároveň odolnejší, než PVC. Výhodou PVC je podstatne nižšia cena ako u lina .




linoleum, pvc

Teraz, keď poznáte možnosti:


Pozrite si ponuku podláh

Súvisiace články z kategorie PVC a lino

Ako a prečo vystierkovať podlahu pred pokládkou podlahovej krytiny

Jak a proč vystěrkovat podlahu před pokládkou podlahové krytiny

 

Vystierkovanie podlahy pred pokládkou podlahovej krytiny zaisťuje rovný, stabilný a vlhkosti odolný povrch, čo je kľúčové pre predĺženie životnosti krytiny. Proces je odporúčaný pre väčšinu typov podláh, obzvlášť pri materiáloch ako vinyl alebo laminát, ktoré vyžadujú dokonale rovný podklad. Aj keď stierkovanie zvládne šikovný kutil, je dobré zvážiť profesionálnu pomoc, pretože nesprávne prevedenie môže pokaziť celkový výsledok.
Čítať viac
Koberce vs. podlahy: Aká je náročnosť na údržbu?

Koberce vs. podlahy: Jaká je náročnost na údržbu?

 

Koberce a podlahy majú každý svoje výhody a nevýhody, pokiaľ ide o údržbu a hygienu. Koberce sú pohodlné a pomáhajú zachytávať prach, ale potrebujú pravidelnú údržbu. Podlahy sú ľahšie na upratovanie, ale prach sa na nich môže víriť. Čo by ste si vybrali do svojho domova?
Čítať viac
Vplyv svetla na farbu koberca a podlahy: Čo by ste mali vedieť

Vplyv svetla na farbu koberca a podlahy: Čo by ste mali vedieť

 

Svetlo zohráva zásadnú úlohu v tom, ako vnímame farby koberca a podlahy, a môže výrazne zmeniť ich vzhľad oproti tomu, čo vidíme v obchode. Rôzne typy svetla (prirodzené, umelé) a jeho teplota ovplyvňujú intenzitu a odtieň farieb, takže to, čo vyzerá skvele pod jedným osvetlením, môže v inom prostredí pôsobiť inak. Pri výbere je preto dôležité zohľadniť svetelné podmienky miestnosti, kde bude koberec alebo podlaha umiestnená.
Čítať viac